Olika generationers färdigheter behövs på arbetsplatserna även i fortsättningen

Arbetsförmåga Arbetsliv Keva
Arbetsförmåga Arbetsliv Keva

Då arbetsgivarna rekryterar värderas arbetstagarens personlighet och attityd högre än kompetens och ålder. Den ideala arbetstagaren är ”en bra typ” som förutom kompetens även bör visa bl.a. eget initiativ, förmåga att lära sig nytt, motivation och ansvarstagande.

Det här visar en undersökning genomförd av arbetspensionsbranschen och FPA där man frågade rekryteringsansvariga i olika organisationer om deras syn på färdigheter som kommer att behövas i framtidens arbetsliv, upprätthållandet av arbetshälsan samt inställningen till under 30-åriga och över 50-åriga arbetstagare.

 - Arbetsgivarna söker motiverade arbetstagare som har lätt att anpassa sig till olika arbetsomgivningar. Det ser ut som att om man har rätt attityd och tillräcklig utbildning så kan man göra nästan vad som helst, konstaterar Hannu Horttana som är kundrelationchef för IROResearch Oy.

För undersökningen intervjuades 150 personer som arbetar med uppgifter inom högsta ledningen, affärsverksamhetsledningen och HR-ledningen. Detta är ett omfattande urval med tanke på organisationernas storlek, sektor och läge.

Splittrat arbetsliv minskar engagemang

Enligt de som svarade är under 30-åringarnas och över 50-åringarnas styrkor och svagheter nästan som varandras spegelbilder. Över 50-åriga arbetstagare har problem med orken, visar förändringsmotstånd och lägre inlärningsförmåga, men de är yrkeskunniga, har bra know-how, är långsiktiga och ansvarsfulla.

Yngre arbetstagare anses vara entusiastiska, flexibla och fördomsfria, men deras förmåga att förbinda sig och arbetsmoralen kan i sin tur vara låga. Enligt dem som svarade vill unga arbetstagare snabbt avancera i sin karriär och de kan till och med ha en överoptimistisk syn på sin egen förmåga.

 - Resultaten visar hur splittrad nutidens arbete är: man förbinder sig inte till en arbetsgivare, utan håller ständigt ögonen öppna för nya arbetsmöjligheter. Den största delen av löntagarna arbetar ändå fortfarande i en fast heltidsanställning, säger Suvi-Anne Siimes, verkställande direktör vid Arbetspensionsförsäkrarna Tela.

 - Tidigare tänkte man att en bra arbetstagare förbinder sig och är långsiktig, nuförtiden framhävs andra egenskaper. Det blir intressant att se om de unga arbetstagarna fortfarande påvisar samma värderingar och attityder när de är i 50-årsåldern, eller om det sker förändringar under yrkeskarriären, funderar Siimes.

Utifrån resultaten kan man dra slutsatsen att egenskaperna för arbetstagare under 30 och över 50 kompletterar varandra på arbetsmarknaden och på arbetsplatserna.

- Genom att rekrytera arbetstagare i alla åldrar får organisationen den bästa kombinationen av yrkeskompetens och färdigheter. Arbetstagare i olika åldrar borde även uppmuntras till samarbete och gemensamma projekt, betonar Siimes.

Hälsosam livsstil uppskattas

Arbetstagarens ålder syns inte som ett av de viktigaste kriterierna bland svaren. Av dem som blev intervjuade anser 22 % att åldern är en viktig faktor i rekryteringsbeslutet. 72 % av rekryterarna anser att över 50-åringar har mycket bra eller rätt bra möjligheter att få arbete. Hela 91 % av dem som svarade anser att under 30-åringar har mycket bra eller rätt bra möjligheter att få arbete. Enligt dem som svarade är en arbetstagare som bäst ungefär vid 39 års ålder.

De som svarade anser att det hör till arbetstagarens skyldigheter att ta hand om sin arbetshälsa. Arbetsgivarna såg fysisk och psykisk hälsa samt sunda levnadsvanor som de viktigaste faktorerna. Näst viktigast ansågs flexibilitet och förmågan att reglera arbetsbelastningen.

En aning överraskande ansågs företagshälsovården vara minst viktig för att upprätthålla arbetsförmågan.

- Människan är en helhet, arbetshälsa och övrig hälsa hör till samma helhet. Man bär själv huvudansvaret för sin egen hälsa, arbetsgivaren kan ge stöd. I framtiden kommer gränsen mellan arbete och fritid att suddas ut allt mer, så det är viktigt att ta hand om sig själv och sina gränser, säger Siimes.

Då finländarnas livslängd ökar behövs även längre yrkeskarriärer för att säkra finansieringen av pensionerna i framtiden. Med tanke på ork i arbetet betonades kunnande och livslångt lärande som viktiga saker i svaren.

Enkäten genomfördes på uppdrag av arbetspensionsförsäkrarna Elo, Ilmarinen, Keva, Varma och Veritas, branschens intresseorganisation Arbetspensionsförsäkrarna Tela och FPA. Enkäten genomfördes av IROResearch Oy och den utfördes som telefonintervjuer i maj 2018. Resultaten publicerades 28.6.i samband med diskussionsforumet ”Työ on uusi musta” (”Arbete är det nya svarta”) som ordnades av pensionsbranschen.

För ytterligare information:

Suvi-Anne Siimes, vd för Arbetspensionsförsäkrarna Tela, tfn 0400 414 303
Hannu Horttana, kundrelationschef för IROResearch Oy, tfn 050 325 5680

Resultaten i ett nötskal

  • Den ideala arbetstagaren tar eget initiativ, har förmåga och vilja att lära sig nytt och är motiverad
  • De tre viktigaste faktorerna för att upprätthålla arbetshälsan är att ta hand om sig själv (fysisk och psykisk hälsa, goda eller sunda levnadsvanor), flexibilitet (arbetstid eller -plats, balans mellan arbete och fritid, reglering av belastning) och arbetets meningsfullhet, möjligheten att påverka det egna arbetet
  • Under 30-åriga arbetstagares styrkor är entusiasm, energi samt förmågan och viljan att lära sig nytt
  • Under 30-åriga arbetstagares svagheter är brist på erfarenhet och yrkeskompetens, samt kortsiktighet och otålighet
  • Över 50-åriga arbetstagares styrkor är erfarenhet, know-how och yrkeskompetens
  • Över 50-åriga arbetstagares svagheter är stress, problem med hälsan, sjukdomar och svårigheter att lära sig nytt