Mot ett gemensamt mål: Projektdirektör Maija Träskelin

Projektdirektör Maija Träskelin leder Kevas projekt Hållbart arbetsliv som avslutas i år. Inom en snar framtid kommer de slutliga resultaten som har finslipats i samarbete med kunderna att stå klara, likaså effekterna av dem som inte skulle ha kunnat uppstå utan en förändring.

maija traskelin 1000x667 px.jpg

Hur har du kommit i gång med projektet, Maija?

Projekttiden har gått väldigt fort! Det är ändå fantastiskt att se hur mycket vi har åstadkommit på kort tid.

Vi har jobbat i tillsammans med projektgruppen, men framför allt i samarbete med arbetsgivarna i den offentliga sektorn. Vi har från första början genomfört projektet genom att lyssna på våra kunder och ställa frågor, och vi har upplevt gemensamma insikter längs vägen.

Jag tror att samarbete är den viktigaste komponenten i utvecklingsarbetet. Det hjälper oss att hitta fungerande lösningar i den komplexa världen.

2024 är projektets sista år. Vad förväntar du dig av det?

Syftet med projektet Hållbart arbetsliv är att stödja arbetsplatserna i den offentliga sektorn i att minska riskerna för arbetsoförmåga och utveckla nya verktyg, tjänster och god praxis som stöd för hantering av arbetsmiljöledningen. Framför allt förväntar jag mig att resultaten av vårt hårda arbete gradvis kommer att bli synliga.

Vi strävar efter att sammanfatta de värdefulla lärdomar, insikter och resultat som ackumulerats under projektperioden så att arbetsgivarna i hela den offentliga sektorn kan dra nytta av dem.

Vad ingår just nu i dina arbetsdagar?

Som projektdirektör har jag ansvaret för att vårt projekt uppnår de mål som satts upp för det och att våra projektchefer har förutsättningar att lyckas i sitt arbete. Projektdirektörens arbete handlar till stor del om kommunikation, rapportering, hantering av helheten samt samarbete med intressenterna, styrgruppen och finansiärerna.

Under de senaste veckorna har jag hållit på med förra årets rapportering, budgetfrågor, mått för konsekvensbedömning och stöd för lanseringen av nya delprojekt. Jag har också hunnit planera den kommande utvecklingsdagen för projektet.

Vad inspirerar dig mest i projektet?

Det finns många saker som inspirerar mig i mitt arbete. Framför allt upplever jag att möjligheten att delta i att utveckla ett hållbart arbetsliv i den offentliga sektorn är enormt värdefull och en källa till motivation i sig.

Projektarbetet har varit mycket tacksamt eftersom jag kan se resultatet av vårt arbete i konkreta termer. Det är givande att se hur snabbt vi har fått i gång projektet, skapat fungerande strukturer och processer för det och framför allt uppnått resultat tillsammans med våra kunder.

Jag är mycket stolt och tacksam över hela vårt projektteam. Utan det skulle det här projektet inte existera.

Vilka färdigheter har du särskild nytta av i ditt arbete?

Projektet är en ganska omfattande helhet, och min mångsidiga arbetserfarenhet är definitivt nyttig för att leda den. En stark förståelse av arbetsmiljöledning och dess utveckling är viktigast, men också erfarenhet av projektledning, serviceutveckling och forskning har varit till hjälp.

Dessutom har jag tidigare arbetserfarenhet från den sociala sektorn vilket hjälper mig att bättre förstå förutsättningarna och utmaningarna för våra kunders arbete.

Jag tror att projektgruppen har uppskattat min positiva inställning och att jag ger dem feedback. Jag får själv den bästa känslan när jag ser hur vår grupp lyckas både individuellt och tillsammans, och när var och en får skina just på det de är bra på.

Kan du berätta något om dig själv som andra kanske inte vet?

Det kanske inte är någon stor hemlighet att jag just nu lever mitt i småbarnsåren. Förutom arbete och arbetsresor fylls mina veckor med barnens vardag och hela familjens hobbyer och sport. Vardagen kräver viss organisationsförmåga för att minimera känslan av brådska och tillgodose behovet av återhämtning.

Hemligheten till att min vardag fungerar är tydliga dagliga rutiner. Det sägs att rutiner skapar säkerhet för barn, men jag tror att detsamma gäller vuxna. Vardagen blir lättare när man inte behöver tänka separat på hur olika saker ska göras.

Det behövs också prioritering, och det egna välbefinnandet får inte ständigt vara det sista på listan. Det är bra att tänka på sina egna återhämtningsmetoder och inkludera dem som en del av vardagliga rutiner. För en kan det vara motion som gäller medan en annan ligger på soffan. Jag själv njuter av båda.


2+1 tankar eller insikter om projektet

1. Ledarskap är kommunikation som sker först och främst genom interaktion. Det är värt att satsa på.

2. Utan förändring uppstår inga effekter. Men även en stor förändring kan börja med mycket små saker – särskilt när de gäller vardagen och det finns en gemensam förståelse för betydelsen av förändringen.

3. Kraften i positiv feedback är otrolig och därför en viktig del av ett hållbart arbetsliv.