Mot ett gemensamt mål: Arbetslivsexpert Susanna Gardemeister

Hållbart arbetsliv
Hållbart arbetsliv

Susanna Gardemeister lotsar utvecklingsnätverken för arbetsmiljöledning inom projektet Hållbart arbetsliv. En bättre morgondag för arbetsförmågan kan uppnås genom mångskiftande samarbete som också nätverken bidrar till.

1 susanna gardemeister.jpg

Hur har du kommit i gång med projektet, Susanna?

Jag kom med i projektet redan när det planerades. Stämningen var och är fortfarande entusiastisk. Vi hade ett helt nytt slags projekt om arbetsmiljöledning i sikte tillsammans med våra kunder och samarbetspartner.

Redan i planeringsskedet visste vi att projektet resulterar i konkreta och allt bättre verktyg och verksamhetsmodeller för proaktiv arbetsmiljöledning för hela den offentliga sektorn.

Vad ingår just nu i dina arbetsdagar?

Jag ansvarar för min del för mötena, workshopparna och webbinarierna inom utvecklingsnätverken för arbetsmiljöledning där också fenomenen inom projektet behandlas.

Delprojekten inom projektet och deras pilotorganisationer gör ett stort arbete då de bygger upp nytt och utvecklar gammalt. Genom nätverksträffarna har alla våra andra arbetsgivarkunder i den offentliga sektorn möjlighet att delta i utvecklingsarbetet och bidra till det.

Till exempel i höstens regionala nätverksträffar har vi dryftat frågor om företagshälsovårdssamarbetet. Kundernas synpunkter och behov som uppkommer i vardagen samlas i projektet Utveckling av företagshälsovårdssamarbetet och integreras i verksamhetsmodellen och verksamhetssättet för effektivt företagshälsovårdssamarbete.

I det riksomfattande nätverket har vi utnyttjat servicedesign vid utveckling av digitala verktyg för förebyggande av risk för arbetsoförmåga samt en tjänst för att mäta upplevd arbetshälsa.
För närvarande bereder vi kommande nätverksträffar. I nätverksträffen i november behandlar vi tjänsten för mätning av upplevd arbetshälsa som kommer att omfatta en pulsenkät men också en hel verksamhetsstyrningstjänst – för såväl arbetstagaren, chefen, HR som mellanledningen och högsta ledningen.

Vad inspirerar dig mest i projektet?

Arbets- och funktionsförmågan är ett värdefullt kapital. Arbetsfältet för arbetsmiljöledning innehåller många skärningspunkter. Jag är inspirerad av att vi utöver enskilda lösningar bygger upp ömsesidiga kopplingar och kombinerade effekter mellan delprojekt, kunder och hanteringen av kundrelationerna. På så sätt säkerställs att det värdefulla kapitalet behåller sitt värde.

I utvecklingsarbetet motiveras jag dels av allt som är helt nytt, dels av det som vi redan kan och behärskar. Lösningarna för arbetsmiljöledning är tidsenliga och svarar på aktuella frågor. Genom att blicka framåt kan man se nya fenomen och utmaningar och ta tag i dem även om färdiga svar oftast ännu inte finns.
Man lär sig hela tiden. Inom ramen för projektet lär vi oss nytt men ifrågasätter samtidigt det vi redan lärt oss.

Jag väntar med intresse på resultatet. Jag är särskilt intresserad av hur verksamheten utvecklas mot ett tänk och verksamhetssätt som bygger på ekosystem, vilket ger djupare insikter om ömsesidigt beroende och nätverksverksamhet.

Vilka färdigheter har du särskild nytta av i ditt arbete?

Jag utnyttjar mitt socialpsykologiska tankesätt och mina kunskaper från tidigare planerings-, styrnings-, tränings- och utvecklingsarbete med individer och gemenskaper.

Kunderna, samarbetspartner och Kevas proffs bidrar med insatser som bildar en helhet som projektet får vara tacksamt för. Jag tror att en bättre morgondag för arbetsförmågan kan uppnås genom mångskiftande samarbete.

Kan du berätta något om dig själv som andra kanske inte vet?

Jag var med och byggde upp den tjänst som i dag heter Min Studieinfo. Kossan med vingar i tjänstens logga var en symbol för att när också kossorna flyger så är allt annat också möjligt.
I och med tjänsten blev offentligt finansierade studier synliga för alla och lätta att bläddra i, och tjänsten fungerar som stöd för val av utbildning. Jag håller visst igen på med något liknande.

2+1 tankar/insikter om projektet

1. Projektet ger innovativa verktyg för arbetsmiljöledning. De kommande lösningarna kan man inte få någon annanstans ifrån, och de är avgiftsfria för Kevas kunder.

2. Med hjälp av evenemangen och nätverken kommer utvecklingsarbetet inom projektet närmare alla Kevas arbetsgivarkunder. Varje röst blir hörd och således blir den proaktiva arbetsmiljöledningen ännu bättre.

3. Vi lever upp till Kevas värderingar i projektet. Vi håller våra löften och arbetar långsiktigt. Vi känner våra kunder och strävar också efter att överträffa deras förväntningar. Vi agerar öppet, nätverkande och genom att uppmuntra andra – på ett pålitligt, effektivt och glädjande sätt.


Kom med i vår nätverksverksamhet!

Läs mer och anmäl dig till kommande nätverksevenemang

2 susanna gardemeister.jpg

Målet med projektet Hållbart arbetsliv som genomförs 2022–2024 är att stärka arbetsförmågan hos personalen i den offentliga sektorn samt att minska arbetsoförmåga och de kostnader den medför.

Projektet hjälper organisationer i den offentliga sektorn att klara av och återhämta sig från coronapandemin och ökningen av riskerna för arbetsoförmåga. Projektet har beviljats statsbidrag från Finlands program för hållbar tillväxt som finansieras ur EU:s facilitet för återhämtning och resiliens.

Projektet främjar utvecklingen av proaktiv arbetsmiljöledning och stärker grunden för ledning med hjälp av information vid arbetsmiljöledning. Fokusområden är social- och hälsovården, undervisnings- och säkerhetssektorn, men resultaten av projektet delas till hela den offentliga sektorn.

Projektet Hållbart arbetsliv

Projektgruppen Hållbart arbetsliv litar på gemensam utveckling