En bikupa installerades på Keva-husets tak i maj. Syftet med samarbetsprojektet är att stödja forskning och biologisk mångfald.
Bina har anpassat sig väl på Keva-husets tak och de har förökat sig snabbt under våren och början av sommaren. Bisamhället som ursprungligen bestod av 20 00 honungsbin har redan vuxit till 50 000 individer.
En annan bikupa har redan installerats på taket och en del av samhället har flyttats till kupan bredvid. På så sätt förblir kuporna av lämplig storlek för stadsförhållanden och risken att bina svärmar minimeras.
Bin stör inte människor eftersom de undviker dem, i motsats till getingar, som ofta blandas ihop med bin och som är omnivora predatorer.
Keva-husets läge är optimalt för bin eftersom Kajsaniemiparken och Kajsaniemi botaniska trädgård erbjuder mycket näring för pollinatörer. Bin samlar näring inom en radie på cirka två kilometer från kupan. Samtidigt medför de växt-DNA till kupan.
Honungsprov tas regelbundet från kuporna. Proven skickas till ett franskt bilaboratorium för undersökning. Forskarna i laboratoriet är specialiserade på miljöövervakning som görs med hjälp av bin. På så sätt kan kvaliteten på binas livsmiljö undersökas och information samlas om hur man utvecklar stadsmiljöer till att bli lämpligare för pollinatörer.
Som en biprodukt av projektet får man unik stadshonung vars smak påverkas av stadens prydnadsväxter och lindar. Stadshonungen är ren och innehåller inga avgaser eller luftburna partiklar eftersom bina överför nektarn till cellerna genom filtrerande filmer.
På hösten efter skörden ska man lägga till mer värmeisolering och föda så att bina orkar övervintra tills nästa vår. Om sommarens erfarenheter är positiva fortsätter bina också nästa sommar med pollinering i Keva-husets omgivning.
För Kevas bin och underhåll av kuporna ansvarar HumbleBee Housing Project.