Eläkkeen hakeminen

Eläkettä pitää aina hakea. Helpoiten teet sen Omat eläketietosi -palvelussa.

Ennen kuin haet eläkettä, tarkasta työeläkeotteesi, sillä eläkkeesi määrä lasketaan siinä olevien työsuhteidesi perusteella. Omat eläketietosi -palvelussa voit tarkistaa sen ja myös ilmoittaa, jos tiedoissasi on korjattavaa. Lue lisää työeläkeotteesta.

Hae eläkettä tai ammatillista kuntoutusta Omat eläketietosi -palvelussa. Sen kautta toimitat myös tarvittavat liitteet. 

 

Siirry Omat eläketietosi -palvelun kirjautumissivulle

 


Jos et jostain syystä voi käyttää Omat eläketietosi -palvelua, voit hakea eläkettä kirjallisesti. Löydät lomakkeen klikkaamalla alla olevasta listasta hakemaasi eläkelajia. Pdf-muotoinen tulostettava hakemuslomake löytyy kunkin eläkelajin sivulta "Näin haet..." tai "Hae..." alasvetovalikon alta. Toimita paperiset haku- ja liitelomakkeet sekä muut tarvittavat liitteet postitse Kevaan osoitteella: Keva, 00087 KEVA. 

Milloin teen eläkehakemuksen? Mistä löydän lomakkeet?

Milloin hakemus kannattaa tehdä, vaihtelee eläkelajista riippuen. Katso tarkat hakuohjeet sekä tarvitsemasi liitteet eläkelajin tai ammatillisen kuntoutuksen omalta sivulta:

Käsittelemme eläkehakemuksesi mahdollisimman nopeasti: Eläkkeiden keskimääräiset käsittelyajat

Kelasta kansaneläkettä

Jos työeläkkeesi jää kovin pieneksi, voit saada myös kansaneläkettä. Tarkempaa tietoa kansaneläkkeestä saat Kelan verkkosivuilta: kansaneläke (Kela.fi).

Tietoa työnantajalle, kun työntekijä hakee eläkettä tai ammatillista kuntoutusta

Kun työntekijäsi aikoo hakea eläkettä tai ammatillista kuntoutusta, keskustele hänen kanssaan näistä muutoksista. 

Eläkepäätöksen saatuasi

Ilmoitamme sinulle saapuvista uusista päätöksistä

  • Sähköpostilla tai tekstiviestillä Kevasta, jos olet tilannut paperittoman palvelun Kevan Omat eläketietosi -palvelussa. Itse asiakirjan voit lukea Omat eläketietosi -palvelussa eli Keva ei lähetä asiakirjaa sinulle liitteenä tai linkkinä.
    TAI
  • Suomi.fi-palvelun kautta, jos olet ottanut sähköiset viestit käyttöön Suomi.fi-palvelussa, mutta et ole tilannut paperitonta palvelua Omat eläketietosi -palvelussa. Itse asiakirjan voit lukea Kevan Omat eläketietosi -palvelussa eli Suomi.fi ei lähetä sinulle liitteitä tai linkkejä.
    TAI
  • Paperipostilla, jos et ole tilannut paperitonta palvelua Kevasta tai sähköisiä ilmoituksia Suomi.fi:stä. Asiakirja tulee sinulle postissa kotiin ja voit lukea sen myös Omat eläketietosi -palvelussa.

Tarkasta eläkepäätöksesi. Ilmoita mahdollisista puutteista Kevaan mahdollisimman pian. Jos olet tyytymätön saamaasi eläkepäätökseen, voit hakea siihen muutosta valittamalla.

Eläkettä varten tarvitset Verohallinnolta verokortin eläkettä varten, sillä eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkaa. Hae verokortti Verohallinnolta viipymättä, sillä muutoin eläkkeestäsi pidätetään ennakonpidätystä 40 %. Jos saat uuden eläkepäätöksen ja eläkkeesi määrä muuttuu, tarkista Verohallinnosta, pitäisikö veroprosenttiasi muuttaa.

Eläkkeesi ensimmäisen maksupäivän näet eläkepäätöksestä.

Tutustu myös Uuden eläkeläisen muistilistaan, johon olemme koonneet sinulle tarpeellista tietoa.

Päivitä omat yhteystietosi ja tilaa paperiton palvelu

Päivitä Omat eläketietosi -palveluun oma henkilökohtainen puhelinnumerosi ja/tai sähköpostiosoitteesi. Tilaa samalla ilmoitukset palveluun saapuvista viesteistä, päätöksistä ja asiakirjoista. Näin voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisimman nopeasti, kun palvelussamme on sinulle päätös tai muu posti.

Tilaa samalla myös paperiton palvelu Omat eläketietosi -palvelussa. Säästät luontoa ja saat asiakirjasi nopeammin, kun et joudu odottamaan paperipostiasi. 

 

Asutko tai oletko työskennellyt ulkomailla?

Eläkettä voidaan maksaa Suomeen tai ulkomaille.

Ulkomailla kertynyttä eläkettä haetaan eri tavalla riippuen siitä, missä maassa olet työskennellyt.

Jos asut edelleen ulkomailla, haet eläkettä siinä maassa, missä asut. Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan tulee myös ilmoittaa osoitetietonsa joka vuosi Kevaan.

Oletko työskennellyt eläkkeellä ollessasi?

Eläkkeen aikana tehdystä työstä kertynyttä eläkettä pitää aina hakea. 

 

Jos olet tehnyt työtä vanhuuseläkkeen aikana

Työskentelystäsi kertyy uutta eläkettä eläkkeen kertymisen yläikärajaan saakka. Yläikäraja riippuu syntymävuodestasi. Esimerkiksi ennen vuotta 1958 syntyneillä eläkettä kertyy 68 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun saakka ja vuosina 1958 - 1961 syntyneillä 69 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun saakka.

Hae eläke heti sen jälkeen, kun olet täyttänyt eläkkeen kertymisen yläikärajan. Sinun ei tarvitse lopettaa työntekoa eikä irtisanoutua, kun haet eläkkeen aikaisesta työstäsi kertyneen eläkkeen.

Hae eläkettä Omat eläketietosi -palvelussa vanhuuseläkehakemuksella.

Voit saada tämän eläkkeen maksuun myös automaattisesti, jos käyt etukäteen antamassa suostumuksesi eläkkeen myöntämiseen Omat eläketietosi -palvelussa. Kun olet antanut suostumuksesi, sinun ei tarvitse enää muistaa hakea eläkettä. Myönnämme eläkkeen sinulle automaattisesti eläkkeen kertymisen yläikärajassa. Huomaathan kuitenkin, että eläkeasiasi otetaan käsittelyyn eläkkeen alkamiskuukauden 8. päivän jälkeen, jolloin kaikki eläkkeeseen oikeuttavat ansiosi ovat tulorekisterissä. Annamme sitten päätöksen eläkkeestä, minkä jälkeen sen maksaminen voi alkaa.

Voit hakea eläkkeen aikaisesta työstä kertyneen eläkkeen jo ennen yläikärajaa, jos

  • eläkkeen ohella tekemäsi työ kuuluu sellaisen työeläkelain piiriin, josta et vielä saa eläkettä tai
  • sinulle on myönnetty vanhuuseläke ennen vuotta 2017 ja olet työskennellyt eläkkeen rinnalla vuonna 2017 tai sen jälkeen.

Edellä mainitussa tapauksessa eläke myönnetään kuitenkin aikaisintaan ikäluokkasi alimmassa vanhuuseläkeiässä. Lisäksi työsi tulee olla päättynyt.

Eläkkeen rinnalla tehdyn työn eläkelaskuri

Eläkkeen rinnalla tehdyn työn eläkelaskuri näyttää, kuinka paljon työn tekeminen eläkkeen aikana on kerryttänyt sinulle lisää eläkettä. Näet laskurissa, mikä työeläkkeesi määrä tulee olemaan kokonaisuudessaan eläkkeen kertymisen yläikärajassa. Lisäksi voit arvioida itse eläkkeesi tulevaa määrää esimerkiksi muuttamalla eläkkeen alkamispäivää tai ansioitasi.

Näet tämän laskurin Omat eläketietosi -palvelussa, jos

  • olet jo vanhuuseläkkeellä ja
  • sinulla on eläkkeen rinnalla tehtyä työtä eli olet joko parhaillaan töissä tai eläkkeen aikainen työsuhteesi on päättynyt.

 

Jos olet työskennellyt työkyvyttömyyseläkkeen tai osatyökyvyttömyyseläkkeen aikana

Jos olet työkyvyttömyyseläkkeellä, saat eläkkeen aikana tekemistäsi töistä kertyneen uuden eläkkeen sitten, kun työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi. Tätäkin eläkettä sinun pitää hakea erikseen.

Helpoiten haet eläkettä Omat eläketietosi -palvelussa vanhuuseläkehakemuksella. Palvelu opastaa sinua kohta kohdalta eteenpäin. Voit myös postittaa vanhuuseläkehakemuksen osoitteella: 00087 KEVA.

Eläkkeen rinnalla tehdyn työn eläkelaskuri

Eläkkeen rinnalla tehdyn työn eläkelaskuri näyttää, kuinka paljon työn tekeminen eläkkeen aikana on kerryttänyt sinulle lisää eläkettä.

Laskurissa

  • näet ajankohdan, jolloin eläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi sekä eläkkeesi määrän tänä ajankohtana
  • näet mikä työeläkkeesi määrä tulee olemaan kokonaisuudessaan eläkkeen kertymisen yläikärajassa
  • voit arvioida itse eläkkeesi tulevaa määrää esimerkiksi muuttamalla eläkkeen alkamispäivää tai ansioitasi.

Näet tämän laskurin Omat eläketietosi -palvelussa, jos

  • olet työkyvyttömyyseläkkeellä tai osatyökyvyttömyyseläkkeellä ja
  • sinulla on eläkkeen rinnalla tehtyä työtä eli olet joko parhaillaan töissä tai eläkkeen aikainen työsuhteesi on päättynyt.