Vuonna 1959 syntyneiden alin eläkeikä on 64 vuotta 3 kuukautta

Eläkkeet
Eläkkeet

Oletko syntynyt vuonna 1959? Sinun alin vanhuuseläkeikäsi on 64 vuotta 3 kuukautta. Jos sinulla on ammatillinen eläkeikä, myös se nousee. Jos sinulla on puolestaan henkilökohtainen eläkeikä, se säilyy ennallaan. Voit kaikissa tapauksissa jatkaa töissä yli eläkeikäsi ja kerryttää lisää eläkettä.

Yleistä vanhuuseläkeikää ei ole enää, vaan jokaisella ikäluokalla on oma eläkeikänsä. Vuonna 1959 syntyneiden alin vanhuuseläkeikä on 64 vuotta 3 kuukautta, jonka he täyttävät vuonna 2023 tai 2024.

Vuonna 1960 syntyneiden eläkeikä taas on kolme kuukautta korkeampi eli 64 vuotta 6 kuukautta.

- Eläkeikä muodostuu tällä periaatteella vuonna 1961 syntyneihin asti. Vuosina 1962 - 1964 syntyneiden eläkeikä on 65 vuotta. Tätä nuorempien eläkeikä vahvistetaan myöhemmin elinaikaodotusten mukaan, Kevan eläkejohtaja Eija Korhonen kertoo.

Myös ammatillinen eläkeikä nousee

Sinulla voi olla ammatillinen eläkeikä, jos olet toiminut tietyissä ammateissa – esimerkiksi opettajan tai poliisin työssä. Ammatillinen eläkeikä on usein selvästi alempi kuin oman ikäluokan alin vanhuuseläkeikä.

Jos sinulla on voimassa ammatillinen eläkeikä ja se olisi ennen vuoden 2017 eläkeuudistusta täyttynyt vuonna 2023, ammatillinen eläkeikäsi nousee yhdellä vuodella ja kuudella kuukaudella. Ammatillinen eläkeikä ei kuitenkaan voi nousta korkeammaksi kuin oman ikäluokan alin vanhuuseläkeikä.

Henkilökohtainen eläkeikä säilyy entisellään

Sinulla voi olla oma henkilökohtainen eläkeikä, jos olet työskennellyt julkisella alalla jo ennen vuotta 1993 ja työntekosi on jatkunut ilman katkoja henkilökohtaisen eläkeiän saavuttamiseen asti.

Henkilökohtainen eläkeikä on yleensä korkeampi kuin yleinen alin vanhuuseläkeikä. On yleensä kuitenkin taloudellisesti kannattavampaa jatkaa työntekoa omaan henkilökohtaiseen eläkeikään saakka. Jos jäät eläkkeelle, kun saavutat alimman vanhuuseläkeikäsi, julkiselta alalta ennen vuotta 1995 kertynyt eläke lasketaan pienemmällä karttumaprosentilla kuin se laskettaisiin, jos jäisit eläkkeelle omassa henkilökohtaisessa eläkeiässäsi. Tällöin sinulla ei ole myöskään lisäeläkeoikeutta.

Mistä saat tietää oman eläkeikäsi?

Voit tarkistaa oman eläkeikäsi helposti Omat eläketietosi -verkkopalvelusta.

- Käy tarkistamassa eläkeikäsi viimeistään sitten, kun eläkkeelle jääminen alkaa olla lähellä.

- Samalla sinun kannattaa tarkistaa, että työeläkeotteesi tiedot ovat oikein. Eläkkeen määrä lasketaan työeläkeotteen tietojen mukaan, Eija Korhonen neuvoo.

Työssä jatkaminen yli vanhuuseläkeiän kerryttää lisää eläkettä

Omat eläketietosi -palvelussa olevasta eläkkeen arviolaskurista näet, miten paljon työssä jatkaminen vaikuttaa eläkkeesi määrään.

- Eläkkeelle ei tarvitse jäädä silloin, kun oma eläkeikä täyttyy, vaan töissä voi jatkaa niin kauan kuin haluaa ja töitä riittää. Työstä kertyy eläkettä vuonna 1959 syntyneillä peräti 69-vuotiaaksi asti, joten mitä pidempään työskentelet, sitä enemmän eläkettä ehtii kertyä, Eija Korhonen kannustaa.

Hae eläkettä Omat eläketietosi -palvelun kautta

Eläkettä kannattaa hakea sähköisesti Omat eläketietosi -palvelun kautta. Suurin osa tiedoistasi on siellä valmiina, joten hakemuksen täyttäminen sujuu nopeasti ja helposti. Saat myös eläkepäätöksen nopeammin.

Hae vanhuuseläkettä aikaisintaan kuusi kuukautta ennen eläkkeen alkamista.

Ennen eläkehakemuksen tekemistä sovi työnantajasi kanssa eläkkeelle siirtymiseen ja työsuhteen päättymiseen liittyvät asiat.

- Suosittelemme, että jätät irtisanomisilmoituksen työnantajallesi vähintään kolme kuukautta ennen eläkkeesi alkamisajankohtaa. Tämä sujuvoittaa eläkkeelle siirtymistä, koska työsuhteesi pitää olla päättynyt ennen kuin eläkkeesi voi alkaa, Eija Korhonen kertoo.

Tutustu Kohti uutta elämänvaihetta -sivuun

Mitä eläkkeelle jääminen tarkoittaa taloudellisesti ja henkisesti? Mitä asioita kannattaa ottaa ennen eläkeikää huomioon?

Lue Kohti uutta elämänvaihetta -sivu, jolta saat vinkkejä eläkkeelle jäämisen suunnitteluun ja saat tietoa eläkkeelle jäämisestä elämänmuutoksena.

Esimerkiksi elämänmuutoksen pohdinnan tueksi löydät sivulta videon, jossa asiantuntijalääkäri Hanna Joensuu kertoo, miten voit valmistautua eläkkeelle, miten säilytät toimintakykysi ja mikä tuo merkityksellisyyttä elämään.