Osaava henkilöstö pitää Puron vauhdissa

Työelämä Työkyky Asiakkaat kertovat
Työelämä Työkyky Asiakkaat kertovat

Puro Tekstiilihuoltopalveluiden ammattilaiset huolehtivat siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollossa käytetyt tekstiilit ja työ- ja potilasvaatteet ovat turvallisia käyttää, puhtaita ja aina ammattilaisten saatavilla.

Puron toimipisteillä Kotkassa, Keravalla ja Turussa käsitellään tonneittain pyykkejä päivittäin kahdessa vuorossa. Työ teollisen tekstiilihuollon parissa on fyysisesti raskasta, ja erityisesti työuran loppuvaiheessa fyysinen kuorma voi ajoittain haastaa työkykyä.

Kaikki osaaminen käyttöön

Puron palvelut ovat tärkeä osa toimivaa terveydenhuoltoa. Huoltovarmuuskriittisessä sote-alan tekstiilihuollossa työvoima on tärkein resurssi. Puro työllistää lähes 400 tekstiilihuollon ammattilaista. Työvoiman saatavuudessa on ajoittain kuitenkin haasteita: uusille työntekijöille on jatkuva tarve.

- Meille on tärkeää työnantajana olla joustavia, jotta työlle riittääPuron henkilöstöjohtaja Suvi-Maarit Kario tekijöitä, linjaa henkilöstöjohtaja Suvi-Maarit Kario. Hänen mukaansa moni tekee Purossa työtä osa-aikaisesti. - Osa nykyisistä työntekijöistämme on jo jäänyt vanhuuseläkkeelle, mutta haluavat jatkaa työtä esimerkiksi muutaman tunnin kuukaudessa. Meillä tämä on mahdollista, kaikki osaaminen tulee tällä tavalla käyttöön.

Joustavat työjärjestelyt tukevat työn tekemistä

Organisaation sairauspoissaolot aiheuttavat vuosittain suuria kustannuksia, eikä sijaisiakaan ole aina helppo löytää. Purossa onkin kiinnitetty erityistä huomiota vaihtoehtoisiin työjärjestelyihin.

- Meillä on toimiva kevennetyn ja korvaavan työn käytäntö. Jos työntekijän työkyvyssä on haasteita ja kaikkien omien työtehtävien hoitaminen ei ole mahdollista, niin muokkaamme tilapäisesti työtehtäviä, jotka työntekijän työkyky mahdollistaa, Suvi-Maarit kertoo.

Tekstiilihuoltaja Pekka HuovinenJoustavat työjärjestelyt saavat kiitosta yli kolme vuotta Purossa työskennelleeltä Pekka Huoviselta. Pekka on eläkkeellä, mutta tekee töitä kolmena päivänä viikossa. Ura kirvesmiehenä päättyi aikanaan polviongelmiin. Työntekoa Pekka on kuitenkin halunnut jatkaa.

- Työhön on kiva tulla. Meillä on kivat työkaverit, ja työhön liittyvistä asioista pystyy työnantajan kanssa sopimaan.

Pekan tiimissä työpistettä vaihdetaan noin kahden tunnin välein, jotta yhdellä pisteellä työskentely ei kuormittaisi liikaa.

 

Monikulttuurinen työyhteisö on rikkaus

Likapyykin käsittelyssä työskentelevä Huynh Truc Binh nostaa yli 20 kilon painoiset pyykkisäkit koukkuihinTekstiilihuollon työntekijä Huynh Truc Binh pesukoneisiin siirrettäväksi. Binh työskentelee kuuden henkilön tiimissä, jossa työpistettä vaihdetaan vuoron aikana useasti.

- Olen tehnyt tätä työtä jo niin pitkään, että se ei tunnu mitenkään raskaalta. Ihan normaalia työtä, iloinen Binh kertoo vietnamin kielen tulkin välityksellä. 

Puro on monikulttuurinen työyhteisö, jossa kielimuuri aiheuttaa ajoittain haasteita. Työasioiden selvittämisessä apuna käytetään käännössovelluksia ja joskus tulkkeja. Työkavereistakin on apua toisilleen.

Henkilöstöjohtajan mukaan noin kaksi kolmasosaa työnhakijoista on ulkomaalaistaustaisia, joista monen suomen kielitaito on välttävä.

Työkyvystä kertovia signaaleja seurataan tiiviisti

Työkykyä seurataan ja tuetaan aktiivisesti Purossa. Signaaleja työn sujumisesta ja toistuvista sairauspoissaoloista seurataan tiiviisti. Hiljattain päättyneessä hankkeessa kehitettiin yhteistä osaamista ja ymmärrystä työkyvystä ja sen ennakoivasta vahvistamisesta. Myös yhteistyö uuden työterveyshuollon kumppanin kanssa on ollut hedelmällistä.

Panostukset ovat alkaneet jo näkyä. Tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvat poissaolot ovat edelliseen vuoteen verrattuna lähes puolittuneet. Työterveyshuollon kustannuksetkin ovat laskusuunnassa.

Niin Binh kuin Pekkakin myöntävät, että vuorotyö, seisominen ja painavien tekstiilien nostaminen aiheuttavat haasteita fyysiselle työkyvylle. Molemmat kertovat huolehtivansa hyvinvoinnistaan muun muassa liikkumalla vapaa-ajalla. Lisäksi työ itsessään lisää voimavaroja.

- Parasta työssäni on se, kun onnistun– siitä saan hyvän olon! Binh kertoo. - Toivon, että terveys pysyy hyvänä, niin pystyn jatkamaan työskentelyä eläkeikään saakka.

Artikkeli on käännetty vietnamin kielellä. Lataa käännös luettavaksi tästä (pdf)

Đội ngũ nhân viên lành nghề đưa Puro phát triển.pdf (139 kb)