Työelämä Työkyky
Sonja Helin:

Taipuu, muttei katkea

Blogi 17.5.2022 Sonja Helin
Työelämä Työkyky

Purjeveneen kippari ei saa pelätä myrskyä tai muitakaan äkillisiä luonnonilmiöitä. Sää itsessään ei ole merellä ongelma, mutta hankaluuksia on luvassa, jos vesille lähdetään varautumatta tai olemattomin taidoin.

Taitoa ennakoida myrskytuulia kaivataan myös työssä ja työpaikoilla. Käyttäytymistieteiden oppien mukaan ihminen kestää lähes mitä tahansa, jos hän osaa varautua siihen.

Käytännössä asiat harvoin menevät juuri niin kuin suunniteltiin. On tavallista, että työssäkin ratkotaan päivittäin useita yllättäviä pulmatilanteita. Työ vaatii tekijältään ja työyhteisöltä resilienssiä eli muutoskyvykkyyttä, joustavuutta ja ennakointia.

Arvaamattomat tuulet

Maailman myllertänyt koronapandemia pakotti meidät tietoisiksi, että mitä tahansa voi sattua. Korkea teknologia tai kehittynyt lääketiede eivät auttaneet, kun kulovalkean lailla leviävä tartuntatauti niitti satoaan.

Myös työelämässä myllersi: etätyö ja digitaaliset yhteydenpitovälineet hyppäsivät yhdellä loikalla osaksi arkea. Kulttuuri- ja ravintola-alalla työt pysähtyivät kuin seinään ja terveydenhuollon ammattilaisia etsittiin töihin kaikkialta.

Olimme kaikki uuden ja tuntemattoman - myös pelottavan äärellä.

Suomi hyötyi syrjäisestä sijainnistaan ja hyvällä tasolla pidetystä varautumisestaan. Meitä pandemia-aalto ei yllättänyt housut kintuissa, vaan olimme ehtineet turvallisesti linnoittautua koteihimme ennen kuin pahin tautiaalto saavutti Pohjolan.

Kasvomaskeja ei oltu vielä kunnolla riisuttu koronan hellittäessä, kun Ukrainan sota hiipi Eurooppaan pandemian varjossa.

Uteliaisuus kannattaa, oppi kantaa

Kaikkeen tulevaan ei voi varautua. Muutoksen keskellä toimimiseen voi kuitenkin valmistautua olemalla utelias uuden oppija sekä soveltamalla oppimaansa ja kokemuksiaan.

Myös omaa työkykyään voi vahvistaa ennakolta. Hyvä fyysinen ja psyykkinen kunto mahdollistavat osaamisen laajentamisen, ja silloin tällöin kannattaa tarkistaa, tekeekö arvojensa mukaista ja siten merkityksellistä työtä.

Kun maailma ympärillämme muuttuu ennalta-arvaamatta, kuten juuri nyt, emme ehdi testaamaan asioita. Silloin on luotettava intuitioon ja tehtävä rohkeasti päätöksiä uudenlaisella tavalla.

Päivitä tietosi ja taitosi jo hyvän sään aikana. Jos on esimerkiksi näköpiirissä, että oma työ voi loppua automaation seurauksena, kannattaa huolehtia hyvinvoinnistaan ja toimintakyvystään sekä opetella jokin työelämässä hyödyllinen uusi taito.

Työuran muutoksiin varautumisen näkökulmasta ei ole hassumpi ajatus uudelleen kouluttautua, vaikkapa nuoruutensa haaveammattiin.

Valmistautuneena toimintakyky vahvistuu

Kaikkea ei voi ennakoida. Ukkonen saattaa jyrähtää tai sumu peittää näkyvyyden, vaikkei merisää olisi moisista varoittanut. Jotta kipparin toimintakyky säilyy myrskyn keskellä, hänen on pitänyt kuivaharjoitella mielessään etukäteen, miten purjeet lasketaan hallitusti tuulen heitellessä venettä aalloilla.

Resilientti organisaatio kykenee yllättävän tapahtuman tullen ylläpitämään keskeiset toimintansa, toipuu kohtuullisen nopeasti tilanteen aiheuttamista muutoksista, sopeutuu uuteen tilanteeseen ja jatkaa aktiivista toimintaympäristön seurantaa ja oman toimintansa kehittämistä myös yllättävän tapahtuman jälkeen.

Joskus muutoksen tuuli tuivertaa niin kovaa, että ihminen tuntee katkeavansa. Jaksamista auttaa, jos muutosta on ennakoinut ja valmistellut. Silloin tietää oman elämänsä kipparina selviytyvänsä tilanteessa kuin tilanteessa. Resilientti ja valmistautunut ihmismieli on kuin purjeveneen masto myrskyn silmässä - taipuu muttei katkea.


Lisää aiheesta

Kirjottaja Sonja Helin
Sonja Helin Henkilöstöpäällikkö Kaikki kirjoitukset

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Kaikki kirjoitukset

Kirjoittajat

Lue lisää blogikirjoituksia