Keva Työelämä Työkyky
Karoliina Kiuru:

Älä päästä arvokasta osaamista ja tietoa eläkkeelle huippuosaajan mukana

Blogi 3.9.2018 Karoliina Kiuru
Keva Työelämä Työkyky

Kevassa ja monessa muussakin työpaikassa on jäämässä paljon väkeä eläkkeelle seuraavien viiden vuoden aikana. Yhden asiantuntijan poistuminen porukasta on iso muutos tiimille ja välillä myös koko organisaatiolle.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Meidän lakiyksiköstämme jäi alkuvuodesta eläkkeelle eläketiedottaja, jolla oli valtava määrä osaamista ja hiljaista tietoa. Hän vastasi koko Kevan asiantuntijoiden eläkekouluttamisesta ja luennoi paljon myös Kevan ulkopuolella. Osaamista hänellä oli kunnallisen eläkesäännön ajoista lähtien – ja uralle mahtui mukaan useampia eläkeuudistuksia ja eläkelainsäädännön kiemuroita.

Työelämässä on opittava vauhdilla uusia asioita, mutta myös historian tieto on arvokasta - varsinkin meidän alallamme, jossa eläke muodostuu eri aikoina voimassa olleiden säännösten mukaan. Nykyisin eläkkeiden laskeminen on yksinkertaista, mutta näin ei ole aina ollut. Eläkelaitoksen on aina pystyttävä perustelemaan, mihin eläkkeen määrä päätöksellä perustuu.

Mestari siirtää tietoa kisälleille

Eläketiedottajamme alkoi suunnitella eläkkeellä oloaan ja puhua siitä, miten tulevat kesät sujuvat leppoisasti ilman aamuherätyksiä. Silloin aloimme miettiä, miten paikkaisimme aukon, jonka hän jättää koko talon osaamiseen. Halusimme välttää tilanteen, jossa hän on jo nauttimassa eläkepäivistä, ja me plaraamme hiki päässä jäljelle jääneitä muistiinpanoja ja koulutuspaketteja.

Niinpä päätimme kokeilla uutta tapaa tiedon siirtämiseen.

Hyvissä ajoin ennen huippuosaajamme suunniteltua eläkkeelle jäämistä haimme kaksi kevalaista asiantuntijaa opiskelemaan eläkkeiden syväosaamista. Kolmen hengen mentorointiporukka kokoontui säännöllisesti yli vuoden ajan, jolloin tärkeä osaaminen ja tieto siirtyivät mentoroitaville.

Mentoroinnin rakennuspalikat pinoon

Kokeilu osoittautui erittäin onnistuneeksi. Tässä tapauksessa toinen mentoroitavista jatkoi hyvän osaamisen kanssa mentorinsa jalanjäljissä. Toisen mentoroitavan uusi osaaminen jäi projektin jälkeen eläkeyksikön käyttöön.

Opiskelukaan ei vaikuttanut kovin puuduttavalta, koska opintopiireistä raikui nauru pitkin Kevan käytäviä.

Jotta hiljaisen tiedon siirtäminen mentoroinnin avulla onnistuu, muutaman rakennuspalikan täytyy olla paikoillaan:

  • Eläkkeelle jäämisen ajankohdan on oltava tiedossa hyvissä ajoin
  • Eläköityvän huippuosaajan pitää innostua hankkeesta ja haluta jakaa tietoa
  • Mentoroitavien täytyy olla tiedonhaluisia ja heillä on oltava tarmoa opiskella oman työn ohessa

Suosittelen lämpimästi vastaavaa osaamisen siirtämisen tapaa!

Kirjottaja Karoliina Kiuru
Karoliina Kiuru Lakiasiainjohtaja

Kirjoitan työeläkejärjestelmästä ja lakiasioista.

Kaikki kirjoitukset

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Kaikki kirjoitukset

Kirjoittajat

Lue lisää blogikirjoituksia