Vuonna 1957 syntyneiden alin eläkeikä on 63 v 9 kk

Eläkkeet
Eläkkeet

Oletko syntynyt vuonna 1957? Sinun yleinen alin vanhuuseläkeikäsi on 63 vuotta 9 kuukautta. Jos sinulla on ammatillinen eläkeikä, myös se nousee. Jos sinulla on puolestaan henkilökohtainen eläkeikä, se säilyy ennallaan. Voit kaikissa tapauksissa jatkaa töissä yli eläkeikäsi ja kerryttää lisää eläkettä.

Yleistä vanhuuseläkeikää ei ole enää, vaan jokaisella ikäluokalla on oma eläkeikänsä. Vuonna 1957 syntyneiden alin vanhuuseläkeikä on 63 vuotta ja 9 kuukautta. Vuonna 1958 syntyneiden eläkeikä taas on kolme kuukautta korkeampi eli tasan 64 vuotta.

- Eläkeikä muodostuu tällä periaatteella vuonna 1961 syntyneihin asti. Vuosina 1962-1964 syntyneiden eläkeikä on 65 vuotta. Tätä nuorempien eläkeikä vahvistetaan myöhemmin elinaikaodotusten mukaan, Kevan eläkejohtaja Eija Korhonen kertoo.

Mistä saat tietää oman eläkeikäsi?

Voit tarkistaa oman eläkeikäsi helposti Omat eläketietosi -verkkopalvelusta.

- Käy tarkistamassa eläkeikäsi viimeistään sitten, kun eläkkeelle jääminen alkaa olla lähellä. Samalla sinun kannattaa tarkistaa, että työeläkeotteesi tiedot ovat oikein. Eläkkeen määrä lasketaan työeläkeotteen tietojen mukaan, Eija Korhonen neuvoo.

Myös ammatillinen eläkeikä nousee

Sinulla voi olla ammatillinen eläkeikä, jos olet toiminut tietyissä ammateissa – esimerkiksi opettajan tai poliisin työssä. Ammatillinen eläkeikä on usein selvästi alempi kuin oman ikäluokan alin vanhuuseläkeikä.

Jos sinulla on voimassa ammatillinen eläkeikä ja se täyttyy vuonna 2020, uusi eläkeikäsi on 9 kuukautta aiempaa korkeampi. Vuonna 2021 täyttyvä eläkeikä nousee puolestaan yhdellä vuodella. Ammatillinen eläkeikä ei kuitenkaan voi nousta korkeammaksi kuin oman ikäluokan alin vanhuuseläkeikä.

Henkilökohtainen eläkeikä säilyy entisellään

Sinulla voi olla oma henkilökohtainen eläkeikä, jos olet työskennellyt julkisella alalla jo ennen vuotta 1993 ja työntekosi on jatkunut ilman katkoja henkilökohtaisen eläkeiän saavuttamiseen asti.

Henkilökohtainen eläkeikä on yleensä korkeampi kuin yleinen alin vanhuuseläkeikä. On yleensä kuitenkin taloudellisesti kannattavampaa jatkaa työntekoa omaan henkilökohtaiseen eläkeikään saakka. Jos jäät eläkkeelle, kun saavutat alimman vanhuuseläkeikäsi, julkiselta alalta ennen vuotta 1995 kertynyt eläke lasketaan pienemmällä karttumaprosentilla kuin se laskettaisiin, jos jäisit eläkkeelle omassa henkilökohtaisessa eläkeiässäsi. Tällöin sinulla ei ole myöskään lisäeläkeoikeutta.

Työssä jatkaminen yli vanhuuseläkeiän kerryttää lisää eläkettä

Omat eläketietosi -palvelussa olevasta eläkkeen arviolaskurista näet, miten paljon työssä jatkaminen vaikuttaa eläkkeesi määrään.

- Eläkkeelle ei tarvitse jäädä silloin, kun oma eläkeikä täyttyy, vaan töissä voi jatkaa niin kauan kuin haluaa ja töitä riittää. Työstä kertyy eläkettä 68-vuotiaaksi asti, joten mitä pidempään työskentelet, sitä enemmän eläkettä ehtii kertyä, Eija Korhonen kannustaa.

Hae eläkettä Omat eläketietosi -palvelun kautta

Eläkettä kannattaa hakea Omat eläketietosi -palvelun kautta. Suurin osa tiedoistasi on siellä valmiina, joten hakemuksen täyttäminen sujuu nopeasti ja helposti. Saat myös eläkepäätöksen nopeammin.

Hae vanhuuseläkettä aikaisintaan kaksi kuukautta ennen eläkkeen alkamista.

Ennen eläkehakemuksen tekemistä sovi työnantajasi kanssa eläkkeelle siirtymiseen ja työsuhteen päättymiseen liittyvät asiat.

- Suosittelemme, että irtisanoudut työstäsi vähintään 1 kuukausi ennen kuin haet vanhuuseläkettä eli noin 2 - 3 kuukautta ennen kuin aiot jäädä eläkkeelle. Tämä sujuvoittaa eläkkeelle siirtymistä, koska työsuhteesi pitää olla päättynyt ennen kuin eläkkeesi voi alkaa, Eija Korhonen kertoo.