Keva keräsi opiskelijoiden ajatuksia ja ideoita sosiaali- ja terveysalan työpaikkojen houkuttelevuuden lisäämiseksi. Ehdotuksia kerättiin InnoEvent- tapahtumassa, ja niitä tuomaroitiin yhteistyössä Siun soten ja Essoten kanssa.
Yksi keskeinen opiskelijoiden ja tuomareiden tekemä havainto oli, että sote-alan työpaikoista kerrotaan joukkoviestimissä negatiiviseen sävyyn. Esille nousevat kiire, riittämättömät resurssit, huonosti hoidetut asiakkaat tai potilaat.
Kun alan työpaikkojen houkuttelevuutta halutaan parantaa, median yksipuoliseen sote-puheeseen ei saa tyytyä. Sen vastapainona pitää korostaa työn merkityksellisyyttä, ammattilaisten halua auttaa ihmisiä ja mahdollisuuksia luoda itselle hyvä työpaikka.
-Sote-alalla on paljon hyvää, joka konkretisoituu työpaikoilla: useimmat potilaat hoidetaan hyvin, ja työt tuntuvat palkitsevilta. Moni kertoo, että työkaverit ovat mukavia ja työilmapiiri on hyvä. Monella työpaikalla myös hierarkiat ovat murentuneet, työelämäasiantuntija Tiina Setälä Kevasta vakuuttaa.
Kevan kaksikko InnoEventissä Tiina Setälä (vasemmalla) ja Laura Rinne uskovat, että monen sote-ammattilaisen mielestä työ tuntuu merkitykselliseltä ja ilmapiiri on työpaikalla hyvä.
Ihmisten auttamisesta sisältöä
Kevan opiskelijatiimeille antama tehtävä InnoEventissä oli ”Visioikaa tulevaisuuden vetovoimainen työympäristö ja toimintakulttuuri ja kehittäkää malli, jonka avulla sote-alan työnantaja vaikuttaa työnantajakuvaansa ja nuorten ammattilaisten sitoutumiseen. Haastamme teidät myös suunnittelemaan, millaista esimiestyötä, johtamispalvelua, uran alussa olevat sote-alan ammattilaiset arvostavat.”
Haasteeseen tarttui kuusi tiimiä, ja joiden jäsenet opiskelevat Tampereen yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa mm. sairaanhoitajiksi tai fysioterapeuteiksi. Ryhmien esityksissä oli paljon yhteistä, ja niissä korostui sote-työn merkityksellisyys ja mahdollisuus auttaa ihmisiä.
Keva oli kutsunut tuomaristoon hankekoordinaattori Harri Karttusen Essotesta sekä työvoimakoordinaattori Anne Tuovisen ja rekrytointisuunnittelija Roosa Hulkkosen Siun sotesta.
- Meillä on pulaa koko Siun soten alueella mm. lääkäreistä, sosiaalityöntekijöistä ja puheterapeuteista. Lisäksi meillä on vaikea saada Joensuun ympäristökuntiin esimerkiksi lähi- ja sairaanhoitajia.
- Rekrytointihaasteita ei voi poistaa vain korottamalla sote-alan palkkoja, sillä palkkaus on vain yksi osatekijä. Joillain ammattiryhmillä on ihan hyvä palkka, mutta silti meidän on vaikea rekrytoida heitä lisää.
Hierarkioiden sijaan valtaa ja vastuuta
Nuoret haluavat nykyistä enemmän vastuuta ja valtaa oman työhönsä kuuluviin asioihin. Tätä tukee entistä matalammat hierarkiat. Siun soten ammattilaiset yllättyivät, kun tiimit kertoivat haluavansa jopa poistaa kokonaan esimiesroolin ja tehdä työtään omaehtoisuuteen perustuvissa tiimeissä.
- Halusimme herätellä tiimejä miettimään ratkaisuvaihtoehtoja myös tilanteisiin, joissa työyhteisöissä voi tulla työvuorojen suunnittelusta tai muista syistä konflikteja. Opiskelijat ehdottivat ratkaisuna työyhteisösovittelijaa. Tästä päättelemme, että esimiesroolia kuitenkin kaivataan, mutta nykyistä enemmän valmentavasta näkökulmasta.
Esitysten mukaan ammattiin opiskelevat uskovat digitaalisten ratkaisujen sekä tiimi- ja yhteisöohjautuvuuden parantavan sote-työpaikkojen työilmapiiriä. Monet tiimit uskoivat, että nuoret odottavat työpaikkojen muuttuvan entistä yhteisöllisemmiksi.
Siun soten, Essoten ja Kevan edustajista koottu tuomaristo valitsi yksimielisesti voittajaksi ehdotuksen, jota tuomarit kuvasivat käytännönläheiseksi, konkreettiseksi ja helposti toteutettavaksi. Yksi voittajaehdotuksen ajatus on, että työpaikoilla kannattaisi antaa LinkedInin, Twitterin ja Facebookin eli sosiaalisen median hyödyntäminen työtehtäväksi. Se voisi viedä esimerkiksi puolet sairaanhoitajan työajasta, ja toinen puoli kuluisi hoitotyössä.
- Osa ehdotuksista voidaan toteuttaa työyksiköissä kohtuullisen helposti, osa suunnitelmista vaatii suurempaa toimintakulttuurin muutosta tai suurta rahallista panostusta. Opiskelijat olivat pohtineet tärkeitä työkulttuuriin liittyviä asioita ja oivaltaneet, että perusasioita kuntoon laittamalla parannetaan myös työnantajamielikuvaa, Roosa Hulkkonen ja Anne Tuovinen arvioivat.
Tuomarit arvioivat kuusi opiskelijatiimien laatimaa ehdotusta, vasemmalta Roosa Hulkkonen, Anne Tuovinen ja Tiina Setälä.
Kilpailukyky yhteinen tavoite
Sote-alalla on paljon sairauspoissaoloja ja monilla työpaikoilla työkykyriski on kohonnut. Keva lähti InnoEventiin ja yhteistyöhön sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymien kanssa, koska työeläkevakuuttaja haluaa tukea työn tuottavuutta ja työhyvinvointia sekä asiakkaidensa työkykyä ylläpitäviä ratkaisuja.
- Siun sote osallistuu Kevan kanssa mielellään tulevaisuudessakin vastaavanlaisiin tapahtumiin. Jos aikataulut sallivat, olisi kiva osallistua jo ideoiden valmisteluunkin, Hulkkonen ja Tuovinen visioivat.
- Jatkamme yhteistyötä, ja etsimme yhdessä asiakkaiden kanssa uusia tapoja julkisen alan työpaikkojen kilpailukyvyn ylläpitämiseksi. Kerromme muun muassa InnoEventin opiskelijatiimien ideoista tulevissa tapahtumissamme, Tiina Setälä lupaa
Tampereen yliopisto järjesti InnoEvent-tapahtuman marraskuun alussa, ja sen arvioidaan keränneen tuhatkunta opiskelijaa. Viikon alussa Keva ja 17 muuta yritystä tai organisaatiota antoivat opiskelijaryhmille tehtäviä, jotka pitchattiin tuomareille viikon päätteeksi.
Voittaja: Johtaminen voimavaraksi
Kuusi opiskelijaryhmää laati ehdotuksen Kevan toimeksiantoon ”Vetovoimainen työpaikka sote-alalle”. Voittajatiimi keskittyi ehdotuksessaan tulevaisuuden johtamiseen:
”Kohderyhmämme on terveysasema, terveysaseman henkilökunta sekä esimiehet. Meidän mallissamme henkilöstöjohtaminen on keskiössä, ja sen tulee olla yksilöllistä ja motivoivaa. Mallissa hoitajalla, lääkärillä tai muulla yksilöllä on mahdollisuus vaikuttaa omaan työnkuvaansa sekä urakehitykseensä. Johtaminen tekee mahdolliseksi tehdä työtä, joka motivoi ja tätä kautta sitouttaa.
Mallissamme jokaiselle luodaan työntekijäprofiili. Esimies kartoittaa uuden työntekijän kiinnostuksen kohteet, vahvuudet sekä osaamisalat. Ihmiset pystyvät suuntautumaan mieluisiin työtehtäviin ja he voivat syventää erikoisosaamistaan. Työntekijäprofiilia voi hyödyntää työvuorosuunnittelussa, rekrytoinnissa ja koulutuskartoituksissa.
Käytännön esimerkkinä on henkilö, joka on kiinnostunut hallinnollisista tehtävistä kuten työvuorojen suunnittelusta. Hän voi jakaa esimiehen kanssa vastuuta työaikasuunnittelusta. Tämä vapauttaa esimiehen resursseja henkilöjohtamiseen. Lisäksi se avaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi somen hyödyntämiseen.”
Ehdotuksen koostivat Tampereen yliopiston opiskelijat Eeva Grönroos, Iida Itänen, Vilma Kannisto, Senni Nissilä ja Ilari Uskali. Tiimi oli tehnyt lisäksi kyselyn lähes 200 vastaajalle sosiaalisesta mediasta. Kyselyn mukaan some on merkittävänä kanava ja mahdollisuus tehdä terveyskeskusten arkea näkyväksi.