Heli työskenteli koko uransa julkisella sektorilla

Eläkkeet Asiakkaat kertovat
Eläkkeet Asiakkaat kertovat

Heli Wilkman jäi vanhuuseläkkeelle elokuun alussa 2018 henkilökohtaisen eläkeiän täytettyään. Hän ehti työskennellä monissa julkisen sektorin työpaikoissa kuten kehitysvammahoitajana, kotipalvelun ohjaajana, palvelukeskuksen johtajana sekä henkilöstöhallinnon tehtävissä. Eläkkeellä hänen mielestään on parasta, että kaikki aika on omaa ja elämän voi ottaa rennosti.

Heli Wilkman on kotoisin Kuusankoskelta, mutta suurimman osan elämästään hän on asunut Porvoossa. Hän on työskennellyt monissa tehtävissä julkisella sektorilla ja kouluttautunut eteenpäin läpi uransa.

- Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 1972 Kuusankoskella ja opiskelin ensin vajaamielishoitajaksi. Työskentelin sen jälkeen kehitysvammahoitajana Kuusankoskella, Sotkamossa, Vihdissä ja Porvoossa noin seitsemän vuoden ajan ja perustin perheen, Heli kertoo.

- Opiskelin sitten sosiaaliohjaajaksi ja valmistuin vuonna 1990. Aloitin kotipalvelun ohjaajana Pornaisissa ja siirryin siitä vuonna 1992 Porvooseen Omenamäen palvelukeskuksen johtajan virkaan. Työn ohessa opiskelin myöhemmin myös sosionomin AMK-tutkinnon. Olen käynyt myös lyhyempiä viestintäkoulutuksia ja esimieskoulutuksia työn ohessa.

Heli-Wilkman.png

Heli työskenteli Porvoon kaupungin henkilöstöhallinnossa vuodesta 1999 alkaen. Hän jäi eläkkeelle Porvoon kaupungin henkilöstöjohdon suunnittelijan tehtävästä elokuussa 2018.

Töissä on ollut onni aloittaa ja kehittää uutta toimintaa

Työvuosinaan Heli työskenteli julkisella setorilla.

– Minulla oli onni aloittaa ja kehittää monessa työpaikassa uutta toimintaa. Kotipalvelun ohjaajan työ Pornaisissa oli ihan uusi. Omenamäen palvelukeskus perustettiin, kun menin sinne töihin ja sekin oli uusi tehtävä. Porvoossa menin kaupungin henkilöstöhallintoon aluksi uuteen määräaikaiseen hommaan projektityöntekijäksi miettimään kaupungin uudelleensijoituksia, Heli kertoo.

Porvoossa uudelleensijoituksia tarvittiin, koska laman vuoksi monia tehtäviä uhkasi lakkautus. Kun lama meni ohi, tehtävän painopiste muuttui ja osatyökykyisille alettiin etsiä uusia tehtävänkuvia. Heli oli yhteistyössä niin työterveyshuoltoon kuin Kevaankin päin. Työ ei ollut helppoa, uudelleensijoitus vaati paljon töitä.

- Porvoossa työni sai erilaisia painotuksia ajan myötä, tein esimerkiksi viestintää henkilöstölle ja sisäisten koulutusten suunnittelua. Oli mukava, että työnantaja antoi kehittää omaa työtä myös oman kiinnostuksen mukaan. Henkilöstöhallinnon työ oli todella mielenkiintoista myös siksi, että sain olla kaikkien kaupungin sektoreiden kanssa tekemisissä ja tavata paljon eri alojen ihmisiä, koskaan ei kyllästyttänyt se homma.

Heli piti Porvoon kaupunkia hyvänä työnantajana ja hän viihtyi hyvin. Hänen mielestään työpaikalla viihtymisessä yksi olennainen tekijä on se, että siellä pystytään puhumaan kaikenlaisista asioista.

- Pulmatilanteet saatiin yleensä hyvin ratkaistua ja esimiesten ja työkavereiden tukea sain myös. Työpaikalla on myös todella tärkeää, että nostetaan kissa pöydälle, jos sille on tarvetta. Olen huomannut tämän sekä ollessani itse esimiehenä että alaisena. Esimiespesti on sellainen, että siinä ei helpolla pääse, Heli toteaa.

Heli summaa, että hänellä on takana kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen työelämä, kun on saanut tehdä kaikenlaista.

- Pidin paljon myös vanhusten parissa tehdystä työstä, oma työ oli mielekästä, kun siihen yhdistyi hallinnon lisäksi käytännön töitä.

Pehmeä lasku vanhuuseläkkeelle osa-aikaeläkkeen kautta

Heli jäi vanhuuseläkkeelle elokuun alussa 2018 henkilökohtaisen eläkeiän täytettyään. Hän oli sitä ennen osa-aikaeläkkeellä noin vuoden verran, jolloin hän teki töitä 60 % ja oli 40 % eläkkeellä.

- Olin viimeisiä, jotka vielä ehtivät jäädä osa-aikaeläkkeelle. Se oli minusta mukava järjestely. Töissä tehtävien jakaminen meni hyvin, työt vähenivät minulla oikeasti eli en joutunut tekemään samaa työmäärää pienemmällä työajalla. Mieheni oli ollut jo jonkin aikaa eläkkeellä, joten oli mukava, kun saimme enemmän yhteistä aikaa, Heli kertoo.

Ennen kuin Heli haki eläkettä, hän laski moneen kertaan Omat eläketietosi -palvelun eläkelaskurilla eläkkeen määrää.

- Laskin eläkkeeni määrää tietysti jo ennen osa-aikaeläkkeellekin jäämistä. Eläkelaskurit Kevan palvelussa ovat tosi käteviä ja helppoja käyttää ja antavat tarkan tiedon eläkkeen määrästä omien tietojen perusteella.

- Eläkkeen hakeminen Omat eläketietosi -palvelussa oli tosi helppoa, en meinannut edes uskoa, että näinkö helppoa se sitten olikin. Soitin Kevan eläkeneuvontaan vielä perään ja kysyin, että menikö se oikeasti näin. Sieltä sitten varmistettiin, että hakemus oli ihan oikein tehty ja tullut perille Kevaan. Ihan samana päivänä en eläkepäätöstäni saanut, sillä osa-aikaeläkkeen ansioita piti laskea vähän kauemmin, Heli kertoo.

Eläkkeellä saa tehdä mitä tykkää

Helistä ei ollut vaikeaa jäädä eläkkeelle.

- Ihmisten hyvästely ja viimeinen päivä töissä olivat totta kai vähän haikeita. Varsinainen eläkkeelle jääminen ei ollut vaikeaa. En ole kaivannut työelämää. Minulla oli tunne, että nyt olen tehnyt töissä sen minkä voin ja siellä on nyt minua nuoremmat, jotka osaavat ja pärjäävät hyvin. Olenkin aina nauranut, että töistä kaipaan eniten nopeita tietoliikenneyhteyksiä ja helpdeskiä!

Eläkkeellä Helin aika on sujunut rennosti.

- Nyt saa tehdä sitä mistä tykkää ja silloin kun tykkää. Ennen koronaa tykkäsimme puolisoni kanssa matkustaa - parasta eläkkeellä matkustamisessa on se, että voi mennä silloin kun haluaa eikä silloin, kun muillakin on loma-aika.

- Olen jonkin verran mukana yhdistystoiminnassa, mm. Porvoon kaupungin työntekijöiden senioreissa, siellä näkee entisiä työkavereita. Lisäksi pyrin harrastamaan liikuntaa - pyöräilyä, lenkkeilyä ja jumppia. Eläkkeellä on parasta, että voi mennä ulos päiväsaikaan - kun valoisassa voi ulkoilla talvellakin, Heli hehkuttaa.

- Lapsenlapsen kanssa vietän aikaa ja olen hoitoapuna. Nautin täysin siemauksin ajasta hänen kanssaan. Olen myös iäkkään 93-vuotiaan äitini apuna tarvittaessa.

Heli on myös työskennellyt jonkin verran eläkkeellä ollessaan. Hän on tehnyt yksittäisiä vanhusten kotipalvelukeikkoja yksityiselle kotipalvelufirmalle.

- Olen sanonut, että jos ketään nuorempaa sijaista löydy, voin tulla töihin tarvittaessa. Korona-aikaan tein myös joitakin SPRn kauppa-apukeikkoja.

Helillä ei ole mitään yleispätevää ohjetta eläkettä miettivälle.

- Eläkkeelle jääminen riippuu siitä, miten työorientoitunut on, se on ihan persoonasta kiinni, kannattaa kuunnella itseään. Jos yhtään tuntuu, että ei halua vielä jäädä eläkkeelle, kannattaa töissä jatkaa.

- Sitten kun on jäänyt eläkkeelle, kehotan ottamaan rennosti vaan, eläkkeellä kun kaikki aika on omaa! Voi olla möllöttää kerrankin rauhassa. Eläkkeellä olemisen iloja on, että jos tänään ei viitsi tehdä jotain, sen voi tehdä seuraavana päivänä, Heli iloitsee.