Hae vanhuuseläkettä yksi tai kaksi kuukautta ennen eläkkeen alkamista

Eläkkeet
Eläkkeet

Vanhuuseläkehakemus kannattaa tehdä aikaisintaan kaksi kuukautta ennen eläkkeen alkamista. Ennen hakemista tarkista työeläkeotteesi ja irtisanoudu työstäsi. Hakemuksen teet helpoiten Omat eläketietosi -palvelussa.

Vanhuuseläkehakemus kannattaa tehdä aikaisintaan kaksi kuukautta ennen eläkkeen alkamista. Jos teet hakemuksesi useita kuukausia etuajassa, siitä puuttuu usein hakemuksen ratkaisemisessa tarvittavia tietoja, kuten tieto työsuhteen päättymisestä tai eläkkeen alkamisvuoden indeksiä ei ole vielä vahvistettu.

- Aikainen vanhuuseläkkeen hakeminen ei jouduta hakemuskäsittelyä, vaan usein sellaisten hakemusten käsittelyaika on pidempi kuin lähempänä eläkkeen alkamista tehtyjen hakemusten. Kun haet eläkettä pari kuukautta etukäteen ja kaikki hakemuksessa tarvittavat asiat ovat kunnossa, hakemuksen käsittely kestää vain muutaman päivän, eläkejohtaja Eija Korhonen kertoo.

Hakemusten nopea käsittely onnistuu, kun eläkkeeseen liittyvät asiat on selvitetty ennen eläkkeen hakemista etukäteen. Alla vinkkejä siihen, miten voit itse nopeuttaa asiasi käsittelyä.

Tarkista työsuhteesi työeläkeotteelta etukäteen

Tarkista työeläkeotteelta oma työhistoriasi, sillä eläkkeesi määrä lasketaan siinä olevien työsuhteidesi perusteella. Tee ilmoitus mahdollisista puutteista tai virheellisistä tiedoista heti Kevaan. Tämä kannattaa tehdä jo siinä vaiheessa, kun ensimmäisen kerran pohdit eläkkeelle siirtymistä.

- Jos virheitä tai puutteita löytyy esimerkiksi kymmenien vuosien takaisista työsuhteista, voi niiden selvittämiseen kulua useita viikkoja ja joskus jopa kuukausia, Eija Korhonen kertoo.

Oman työeläkeotteen voit tarkistaa helpoiten Omat eläketietosi- palvelussa.

Juttele työpaikalla eläkkeelle siirtymisestä

Ennen eläkkeen hakemista on tärkeää, että sovit eläkkeelle siirtymiseen liittyvistä asioista esimiehesi kanssa. Irtisanoudu mielellään jo noin kuukausi ennen eläkehakemuksen tekoa eli noin kolme kuukautta aiemmin kuin aiot jäädä eläkkeelle.

- Kun oman työpaikan kanssa on sovittu asioista ajoissa, se nopeuttaa eläkkeen käsittelyä selkeästi, sillä työnantaja ilmoittaa etukäteen työsuhteen päättymiseen liittyvät tiedot Kevan eläkelaskennan käyttämiin rekistereihin. Nämä tiedot ovat välttämättömiä, jotta eläkepäätös voidaan tehdä, Korhonen kertoo.

Tee hakemus sähköisesti Omat eläketietosi -palvelussa

Eläkehakemus kannattaa täyttää sähköisesti Kevan Omat eläketietosi -palvelussa. Eläkehakemuksella on jo valmiina suurin osa tiedoistasi, sinun tarvitsee vain tarkistaa ne ja täydentää puuttuvat tiedot. Palvelu opastaa sinua kohta kohdalta eteenpäin.

Omat eläketietosi -palvelun kautta tulleet hakemukset saadaan käsittelyyn nopeasti, sillä aikaa ei kulu postin kulkuun eikä asiakirjojen käsin tehtävään käsittelyyn Kevassa.