Asta ehti urallaan ruokkia kaikki ikäluokat pikkulapsista vanhuksiin

Eläkkeet Asiakkaat kertovat
Eläkkeet Asiakkaat kertovat

Asta Väyrynen teki pitkän työuran Kajaanin kaupungilla ateria- ja puhtaanapitotehtävissä ennen kuin jäi eläkkeelle 64-vuotiaana. Ala oli hänelle mieluisa ja alun perin emäntäkoulun käynyt Asta suoritti myös useita lisätutkintoja. Eläkkeellä hän nauttii ennen kaikkea kiireettömyyden tunteesta. Tosin tänä kesänä hän on kesätöissä.

Asta jäi vanhuuseläkkeelle 64-vuotiaana syyskuun alussa 2019. Tavoite-eläkeikä hänellä täyttyi jo toukokuussa, mutta hän jatkoi pari kuukautta vielä töissä, sillä töiden rytmin vuoksi oli sopivampi jäädä eläkkeelle vähän myöhemmin.

Hän ehti olla 42 vuotta 8 kuukautta samalla työnantajalla, Kajaanin kaupungilla. Asta palkittiin pitkästä työurastaan Suomen valkoisen ruusun 1 luokan ansiomerkillä viime itsenäisyyspäivänä.

Asta-Väyrynen.png

Oppisopimuskoulutuksilla työuralla eteenpäin

Asta aloitti työuransa Kajaanin kaupungilla tammikuussa 1977 keittäjä-siivojana päiväkodissa. Samoilla linjoilla hän jatkoi koko työuransa, hän työskenteli muutaman vuoden kokkina 90-luvun lopulla hoitokodissa ja sittemmin keskiasteen koulussa ja lopulta 11 vuotta vierähti peruskoulussa.

- Olenkin joskus vitsaillut, että olen kaikki ikäluokat ruokkinut pikkulapsista vanhuksiin, Asta naurahtaa.

Asta valmistui alun perin emäntäkoulusta ja sen jälkeen hän on päivittänyt osaamistaan jatkuvasti.

- 1980-luvun lopulla aloin opiskella kokin ammattitutkintoa oppisopimuksella. 2000-luvun alussa suoritin suurtalousesimiehen erikoisammattitutkinnon oppisopimuksella. Sittemmin suoritin vielä siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon, senkin oppisopimuksella. Lisäksi 90-luvulla opiskelin iltaisin ompelija-artesaaniksi lähinnä omaksi huvikseni - ihmeesti sitä nuorena riitti paljon virtaa!

- Työnantajani Kajaanin kaupunki on tukenut hyvin opiskelua. Olen itse halunnut lähteä opiskelemaan eteenpäin ja kaupunki on antanut siihen hyvin mahdollisuuden. Lisäksi kaupungilla on ollut omaa esimieskoulutusta, jonka avulla on tuettu esimiestyötä, Asta kertoo.

Koulutukset antoivat Astalle pätevyyden esimiestehtäviin. 2000-luvulla hän toimi lähiesimiehenä ja vastasi ateria- ja puhtaanapidosta. Vuonna 2012 hän siirtyi kokonaan pois suorittavasta työstä ja toimi sen jälkeen esimiehenä kaupungin koulujen ja päiväkotien ateria- ja puhtaanapitohenkilöstölle.

- Viimeisin titteli minulla oli alue-esimies. Meillä oli kollegan kanssa yli 100 työntekijää alaisena, minä vastasin siivouspuolesta ja hän ateriapuolesta, istuimme samassa työhuoneessa. Työkaverini jatkoi minun eläkkeelle jäätyäni hommiani, eli työni viimeiset vuodet olivat samalla hiljaisen tiedon siirtoa hänelle.

Työelämä oli mieluista, mutta eläkkeellä on mukava olla

Asta tykkäsi työstään koko ajan.

- Ei minulla ollut koskaan erityistä hinkua jäädä eläkkeelle, Asta toteaa.

Kun eläkeikä lähestyi, Asta laskeskeli eri eläkevaihtoehtoja eläkelaskurilla itsekseen Kevan Omat eläketietosi -palvelussa. Hän myös haki eläkettä verkkopalvelun kautta ja sai päätöksen nopeasti, heti seuraavana päivänä hakemuksen lähettämisestä.

Eläkkeelle jääminen sujui kuin itsestään.

- Kesälomalle jäin ensin, se tuntui vain lomalta. Syksyllä kun koulut ja sen myötä työt olisivat taas alkaneet, tuntui siltä, että hyvä kun ei tarvitse enää aamuisin töihin lähteä. Aluksi kyllä oli työkavereita ikävä, erityisesti kollegaa, jonka kanssa työhuone jaettiin, Asta kertoo.

Asta nauttii erityisesti hitaista aamuista, kun ei tarvitse lähteä mihinkään. Se vähentää myös stressiä nukkumisesta.

- Antaa levollisuutta, kun tietää, että voi nukkua aamulla rauhassa pidempään, jos illalla ei heti saakaan unta.

- Mieheni oli jo eläkkeellä, vähän aluksi mietin, että miten arki lähtee sujumaan, mutta sekin sujahti nopeasti paikoilleen. Päivällä voin käydä harrastamassa kansalaisopistossa. Enkä ole niin väsynyt iltaisin.

Asta harrastaa kuoroa, lavista ja erilaisia ompelutöitä, lisäksi hän lukee paljon. Kesällä palstaviljely on erityisen rakas harrastus.

Kesätöissä eläkkeellä

Tämän kesän Asta on kuitenkin taas töissä.

- Olen kokopäiväisesti kesän eli 2,5 kuukautta sairaalan keittiössä töissä. En minä rahan takia töihin mennyt, vaihtelun vuoksi enemmänkin. Sairaalamaailman keittiö olikin vielä kokematta. Se tuo taas uutta vireyttä elämään, Asta kertoo.

Tulevaisuuden työtilaisuuksiin Asta suhtautuu avoimesti, jotain pientä voi tehdä, jos tulee tarvetta.

- Tein talvella lyhyen viikon mittaisen sijaisuuden puhtaanapidon puolella, mutta en pysty käsien nivelrikon vuoksi sitä työtä tekemään oikein pidempään.

Eläkkeellä oloa ei kannata suunnitella liian tarkkaan

Astan neuvo eläkkeelle jääville on se, että eläkeaikaa kannattaa odottaa avoimin mielin.

- Minusta ei kannata asettaa itselleen liian suuria odotuksia, että eläkkeellä teen sitä tai tätä. Ei kannata heti luoda itselleen kiireitä ja tarkkoja aikatauluja. Kannattaa opetella uusi kotiarki ensin rauhassa ja katsoa, miten paljon siihen oikeasti mahtuu tekemistä.

- Ja ennen eläkkeelle jäämistä olisi hyvä, että olisi muutakin elämää kuin työ. Olisi hyvä, että löytäisi jonkun harrastuksen, jota eläkkeellä voisi sitten jatkaa, Asta vinkkaa.