Eläkevaihtoehdot

Mikä on vanhuuseläke? Kuka voi saada kuntoutustukea? Mitä eroa on perhe-eläkkeellä ja taloudellisella tuella? 

Tutustu eri eläkevaihtoehtoihin ja mieti, mikä sopisi parhaiten sinulle.

Vanhuuseläke

Voit jäädä vanhuuseläkkeelle, kun eläkeikäsi täyttyy ja työsuhteesi päättyy. Eläkkeelle ei ole kuitenkaan pakko jäädä vielä tuolloin. Mitä pidempään jatkat työskentelyä, sitä enemmän eläkettä saat.

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Osittainen varhennetun vanhuuseläkkeen voit saada 61-vuotiaana, jos et saa mitään muuta työeläkettä. Osittain varhennetulla vanhuuseläkkeellä voit jatkaa työntekoa tai lopettaa sen kokonaan – miten sinulle itsellesi ja työnantajallesi parhaiten sopii.

Kuntoutus- ja osakuntoutustuki

Kuntoutustuki tarkoittaa määräajaksi myönnettyä työkyvyttömyyseläkettä. Kuntoutustuki voidaan myöntää, jos arvioidaan, että työkykysi on mahdollista palauttaa hoidon tai kuntoutuksen avulla. Osakuntoutustuki on oikea vaihtoehto silloin, jos työkykysi on heikentynyt mutta voit vielä jatkaa työssäsi aiempaa kevyemmällä työmäärällä.

Työkyvyttömyys- ja osatyökyvyttömyyseläke

Voit hakea työkyvyttömyyseläkettä, jos työ- ja toimintakykysi on heikentynyt siten, etteivät työtehtävien uudelleenjärjestelyt tai ammatillisen kuntoutuksen toimenpiteet riitä palauttamaan sitä. Jos työkykysi on heikentynyt, mutta voit jatkaa työssäsi aiempaa kevyemmällä työmäärällä, voi osatyökyvyttömyyseläke olla sinulle sopiva vaihtoehto.

Työuraeläke

Työuraeläke on tarkoitettu niille, joilla on pitkä työhistoria rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavassa työssä. Työuraeläke voi alkaa aikaisintaan 1.2.2018.

Perhe-eläke

Perhe-eläkkeellä turvataan lesken ja alaikäisten lasten toimeentuloa työntekijän kuoltua. Myös entinen puoliso voi saada perhe-eläkettä.

Taloudellinen tuki

Taloudellinen tuki ei ole eläke, vaan ryhmähenkivakuutusta vastaava etuus. Taloudellista tukea maksetaan omaisille kunnan, valtion, kirkon tai Kelan palveluksessa olleen työntekijän kuoltua. 

Muutostilanteet

Työttömyyden tai muun muutoksen uhatessa eläkkeelle jääminen voi olla yksi vaihtoehto. Tutustu työttömän eläketurvaan ja miten Keva voi auttaa sinua muutostilanteessa.