Eläkkeet Työelämä
Taina Uronen:

Mistä voin tarkistaa mitä elämässäni tapahtui?

Blogi 21.10.2019 Taina Uronen
Eläkkeet Työelämä

Työeläkeote on kuin tiivistetty elämän cv. Siihen on koottu kaikki oleellisimmat eläkkeeseen vaikuttavat seikat, jotka useinkin ovat ihmisen elämässä tärkeitä muutos- ja liitoskohtia: työpaikat eri aikakausilla, erilaiset tauot työelämässä ja eläkeajatkin.

Työeläkeotetta tarkastellessaan voi tehdä muistojen matkan oman elämänsä polulle ja varrelle osuneisiin ihmisiin. Oi noita aikoja iloineen ja suruineen! Opiskelijaelämää, vuorotteluvapaan aikaa tai vanhempainvapaiden vauva-aikoja. Työpaikan vaihdoksia, uralla etenemistä, sairastumisia, työttömyyttä tai jopa ammatinvaihdoksia. Isoja asioita kaikki.

Polveileva matka

Eläkelaitoksella on rooli myös nuoren työntekijän elämässä. Eläkemaksujen maksaminen on alkanut – ja samalla myös eläkkeen kertyminen!

Urapolku ei useinkaan enää kulje suoraviivaisesti opiskelujen ja vakaan työelämän kautta rauhalliseen eläkeaikaan. Elämänmittainen opiskelu jatkuu töiden ohella tai välissä. Vielä eläkkeelläkin yhä useampi haluaa jatkaa työn tekemistä omaan tahtiinsa.

Kaikesta tästä kertyy eläkettä. Jos kaikki menee hyvin, vanhuuseläkkeen saavuttaa terveenä ja ansaitun eläkkeen turvin voi viettää kolmatta kauttaan elämässä.

Polulle voi kuitenkin tulla käänteitä yllättäen ja pyytämättä.

Mutkia matkaan saattaa ilmetä kesken uran työkyvyn heikentyessä. Silloin mietitään keinoja jäljellä olevan työkyvyn säilyttämiseksi ja ammatillisen kuntoutuksen keinoin uusia väyliä pysyä työelämässä. Joskus tilanne kuitenkin johtaa työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen, ja siinäkin eläkelaitos on mukana tukemassa.

Elämän polulla koskettavimpia ovat itseen ja perheeseen liittyvät tapahtumat, kuten lasten syntymät, sairastumiset, tapaturmat, omaishoitajuus ja joskus myös leskeksi jääminen. Erilaisista etuusajoista, kuten vanhempainvapaista tai sairauspäivärahoista kertyy eläkettä ja puolison menehtyessä eläkelaitos myöntää mahdollisen leskeneläkkeen.

Jos eläkkeen aikana on vielä tehnyt työtä, näkyy tämäkin työeläkeotteella. Eläkkeen saa maksuun viimeistään 68 vuoden iässä.

Muistojen matkalla

Omaa otettani tutkaillessa oli mielenkiintoista huomata, miten elämän eri vaiheet, työpaikat ja työyhteisöt ovatkin jättäneet niin erilaisen muistijäljen. Joitain muistelee suurella lämmöllä, toiset eivät luo mitään tunnetta ja kolmannet herättävät ”ei koskaan enää sellaista”- tunteen. Työpaikan ilmapiirin ja sen herättämät tunteet muistaa aina, vaikka kaikkia yksityiskohtia enää ei.

Itselleni parhaiten työpaikoistani palaa mieleen pysyvän positiivisen vaikutuksen tehneet kollegat. Terveisiä vaan entisille työkavereille eri työpaikoista: Anjalle, Päiville ja Lillille!

Joten jos haluat matkan muistojen bulevardille, niin ota käteesi työeläkeote ja lähde matkalle!


Lisää aiheesta:

Kirjottaja Taina Uronen
Taina Uronen Asiakaspalvelujohtaja

Kirjoitan asiakaspalvelusta ja kaikesta mitä siihen laajalti ottaen liittyy.

Kaikki kirjoitukset

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Kaikki kirjoitukset

Kirjoittajat

Lue lisää blogikirjoituksia