Keva Työelämä Työkyky
Mika Gylén:

Esimies, onko johtamisesi sanahelinää?

Blogi 5.10.2017 Mika Gylén
Keva Työelämä Työkyky

Esimiestyö muuttuu. Pitäisi ottaa käyttöön valmentava johtajuus, osaamisen johtaminen, muutosjohtaminen, voimaannuttaminen, itsensä johtaminen, proaktiivisuus, työkykyjohtaminen, omistautumisen johtaminen ym. Tätä sanahelinää kuulee paljon, mutta mitä konkreettisesti pitäisi tehdä?

Työ muuttuu. Robotit tulevat, mutta työ ei lopu. Ihmisiä tarvitaan kehittämään uusia palveluita asiakkaille. Tässä työssä korostuu toisten ihmisten tilanteen ja tarpeiden ymmärtäminen eli empatiataidot. Samalla tarvitaan kykyä kyseenalaistaa ja tuottaa uusia ratkaisuja eli luovuutta.

Digitalisaatiossa yhdistyvät asiakaskokemus, luovuus ja teknologia. Ennen asiakkaan piti esimerkiksi täyttää tiedot paperilomakkeelle. Nykyisin asiakkaan tiedot ovat tietovarastoissa ja palvelu voidaan tarjota ja toteuttaa suoraan näillä tiedoilla. Ei siis riitä, että paperilomake viedään nettiin täytettäväksi. Digitalisaatioon tarvitaan luovuutta ja asiakkaan ymmärtämistä.

Jos työ muuttuu kuvatulla tavalla luovaksi ihmisten ongelmien ratkaisemiseksi, myös johtamisen on syytä muuttua. Työtä ei voi ohjata kirjoittamalla sääntöjä tai tarkistamalla työsuorituksien moitteettomuus. Ohjeistettava työ on siirretty roboteille. Miten siis valtuutan ja valmennan? Miten johdan itseohjautuvaa tiimiä muutoksessa? Mitä tämä sanahelinä tarkoittaa käytännössä?

1. Kuuntele asiakkaitasi

Esimiehen asiakkaita ovat hänen tiimiläisensä. Tuotat johtamispalveluita, jotka auttavat heitä saavuttamaan tavoitteet. Tehtäväsi on havaita tiimisi työn ongelmia. Kuuntele, mitä huolia tiimiläisilläsi on. Mikä sujuu ja mikä ei? Mikä harmittaa? Mistä he puhuvat sinulle ja mitä puhuvat keskenään? Jos et voi suoraan ratkaista ongelmia, ota ne tiimisi kanssa työstettäväksi.

2. Tiimisi tuottaa ratkaisut

Miten tiimisi työstää ongelmia? Opiskele fasilitointitaitoja – liimalapputekniikoita, fläpin käyttämistä jne. Tärkeää on, että tiimisi saa tuottaa yhteisesti ajatuksia. Älä itse esitä ratkaisuja. Lähde toteuttamaan sitä, mihin porukka sitoutuu, vaikka et itse ajattelisi samoin. Muista myös, että fasilitointi vaatii harjoittelua ja etukäteisvalmistelua.

3. Organisoi kehittämistyö

Anna vastuu kehittämistyöstä jollekulle tiimiläisellesi. Anna hänelle aikaa suunnitella kehittämisprojekti. Mikä on tavoite, mikä aikataulu ja millaiset resurssit tarvitaan? Seuraa miten projekti etenee mutta pysy poissa tieltä. Todennäköisesti tiimiläisesi ei tuota ratkaisua, joka sinusta olisi paras. Toteuta se, mihin on sitoutumista. Se toimii paremmin kuin ”oikea” ratkaisu – ja jos ei toimisikaan, ainakin kokeilusta opitaan.


Kun edellä kerrottu toimintamalli on arkipäivää, olet jo omaksunut valtuuttavasta ja valmentavasta johtamisesta paljon. Osaat myös johtaa muutosta ja kehittämistyötä. Työn mielekkyys ja työhyvinvointi paranevat, kun tiimiläisesi osaavat johtaa itseään ja ovat omistautuneita työlleen.

Johtaminen ei jää sanahelinäksi, kun teet yksinkertaisia ja konkreettisia muutoksia esimiestyöhösi.

Kirjottaja Mika Gylén
Mika Gylén HR-johtaja Kaikki kirjoitukset

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Kaikki kirjoitukset

Kirjoittajat

Uusimmat kirjoitukset

Lue lisää blogikirjoituksia