Höjning av arbetspensionsindex – frågor och svar

Pensioner
Pensioner

I början av 2023 kommer indexhöjningar att höja arbetspensionerna på ett exceptionellt sätt på grund av den höga inflationen. Arbetspensionsindexet stiger klart mer än lönekoefficienten. Nedan kan du läsa vad våra kunder har frågat om indexhöjningens konsekvenser.

Om du överväger att söka pension

 

FRÅGA: Om jag går i pension 1.12.2022, vilket index tillämpas då på mig?
SVAR: Om du är pensionerad i december 2022 höjs din pension med arbetspensionsindex i början av 2023. Höjningen är cirka 6,8 %. 

Om din pension i december är till exempel 1 500 euro/månad, beräknas höjningen enligt följande: 1 500 euro/månad x 6,8 % = + 102 euro/månad. Pensionen i januari är således 1 602,00 euro/månad före skatt.

FRÅGA: Hinner jag ännu söka ålderspension så att den börjar 1.12.2022?
SVAR: För att din pension ska kunna börja 1.12.2022, måste du säga upp dig så att din anställning avslutas senast 30.11.2022. Kolla uppsägningstiden med din arbetsgivare. Gör pensionsansökan i nättjänsten Min pension gärna en månad innan pensionen ska börja.

FRÅGA: Kan jag gå i ålderspension till exempel 12.12.2022?
SVAR: Pensionen kan inte börja mitt i månaden, utan den börjar alltid från början av en månad. Om du uppnår din pensionsålder 12.12.2022, börjar din pension 1.1.2023.

FRÅGA: Lönar det sig för mig att gå i pension nu eller fortsätta att arbeta? Hur mycket mer får jag i pension om jag fortsätter att arbeta?
SVAR: Din pensionsintjäning på grundval av yrkeskarriären stiger med 0,4 procent för varje månad som du arbetar efter att du nått din ålder för ålderspension. Om du arbetar i ett år efter den lägsta pensionsåldern blir uppskovsförhöjningen redan 4,8 procent. Därtill tjänar du in pension på 1,5 procent per år av arbetsinkomsterna.

Om du fortsätter att arbeta efter årsskiftet kan din pension alltså efter några månader vara densamma eller högre än vad den hade varit om du hade gått i pension under innevarande år.

Dessutom är lönen i allmänhet större än pensionen.  Om du går i pension och får 1 500 euro per månad och jämför beloppet till exempel med tre månaders ytterligare arbete med en månadslön på 3 000 euro så förlorar du fram till början av mars 4 500 euro i bruttoinkomst.

FRÅGA: Jag har en gällande personlig pensionsålder i den offentliga sektorn. Lönar det sig för mig att gå i pension innan jag når den?
SVAR: Om du går i pension före din personliga pensionsålder förlorar du den eventuella tilläggspensionsdel i din pension som intjänats före 1995. Därtill görs en omvandling i din pension. Omvandlingen gäller arbetstagare i den offentliga sektorn som är födda före 1960 och som har en gällande personlig pensionsålder i den offentliga sektorn. Omvandlingen minskar grundpensionens belopp för tiden före 1995. Det lönar sig att mycket noga beräkna pensionsbeloppet vid olika tidpunkter med hjälp av kalkylatorerna i tjänsten Min pension. På så sätt kan du säkerställa att du väljer bästa möjliga tidpunkt för pensioneringen.

FRÅGA: Hur mycket skatt går det på pensionen?
SVAR: Pension beskattas på annat sätt än lön. Skatteförvaltningen ansvarar för beskattningen. Du kan beräkna din skatt till exempel i tjänsten MinSkatt.

Kevas pensionskalkylatorer

 

FRÅGA: Varför beaktas indexhöjningen inte i pensionskalkylatorerna i tjänsten Min pension?
SVAR: Social- och hälsovårdsministeriet har 20.10.2022 fastställt indexen för 2023. Av tekniska skäl införs indexen i kalkylatorerna emellertid först 1.1.2023.

Om du redan får någon pension

 

FRÅGA: Vad händer om jag tjänar in ny pension vid sidan av pensionen? Indexhöjningen på min löpande ålderspension är förstås den större men hur är det med den kommande pensionen om den ännu inte betalas ut?
SVAR: Din löpande arbetspension justeras med arbetspensionsindex i början av kalenderåret. Höjningen är 6,8 %. Pensionen måste betalas ut senast 1.12.2022 för att den ska omfattas av indexhöjningen 2023.

Om du ansöker om utbetalning av den pension som du har tjänat in parallellt med ålderspension till exempel under år 2023 höjs lönerna med en lönekoefficient när pensionsbeloppet beräknas. Därefter höjs pensionen med arbetspensionsindex från och med 1.1.2024.

FRÅGA: Med vilket index höjs min delinvalid- eller invalidpension?
SVAR: Din delinvalid- eller invalidpension som betalas ut år 2022 höjs med arbetspensionsindex från och med 1.1.2023 cirka 6,8 %. Den personliga inkomstgränsen i anslutning till invalidpensionen höjs däremot med en lönekoefficient cirka 3,8 %.

FRÅGA: Höjer indexet löpande partiell förtida ålderspension, delinvalidpension, familjepension osv., alltså också andra pensioner än ålderspension?
SVAR: Med arbetspensionsindex justeras från och med 1.1.2023 alla arbetspensioner som betalas ut 2022, också andra än ålderspensioner. Höjningen är cirka 6,8 %.