Seija vill ännu inte gå i ålderspension

Pensioner Kunderna berättar
Pensioner Kunderna berättar

Seija Siirtola har arbetat redan 47 år på Seinäjoki stad. Arbetet som lokalvårdare är fortfarande så givande att hon fortsätter att arbeta även om hon hade möjlighet att gå i ålderspension för ett år sedan. Seija har lyft partiell förtida ålderspension sedan hon fyllde 61 år.

Seijas yrkeskarriär startade redan under skoltiden. Då hon var 15 år började hon städa taxikurerna invid järnvägsstationen. Seija kommer till och med ihåg lönen som var 180 mark i månaden.

- Jag gick i folkskolan och läroverket. När jag var 18 år gammal ville jag ta ett mellanår. Min pappa jobbade som huvudförtroendeman på Seinäjoki stad och anställde mig som varumottagare. I det arbetet registrerade jag varuleveranser som kom till en byggarbetsplats, berättar Seija.

- Ganska snabbt efter det gifte jag mig och fick mitt första barn 1977 när jag var 19 år. Mitt andra barn föddes 1979. Skolgången tog sedan slut men det har jag inte ångrat efteråt.

När Seija hösten 1980 återvände till arbetet efter sin moderskapsledighet vikarierade hon för sin mamma som jobbade som städerska.

- På den vägen blev jag sedan, konstaterar Seija med ett skratt.

I arbetet som lokalvårdare uppskattar Seija särskilt friheten och omväxlingen

Seija har alltid arbetat som en så kallad ambulerande städare och städar under dagens lopp självständigt olika lokaler. Seijas arbete är ganska unikt eftersom staden bara har en annan ambulerande lokalvårdare.

- Till en början städade jag mycket i byggbodar. Då hade de trägolv som hade en massa sprickor och flisorna bara flög när jag städade. På den tiden kom det inte ens vatten till bodarna utan jag tog vattnet med mig i bilen. Arbetsredskapen och omständigheterna har minsann utvecklats sedan dess, säger Seija med ett skratt.

- Numera städar jag i 5–6 lokaler per dag, till exempel vattenverkets, hemvårdens och familjestödcentralens lokaler samt byggbodar. Jag kör egen bil till dem och mitt arbete är mycket självständigt och fritt.

Seija-Siirtola-auto-kuva.gif

Seija Siirtola kör egen bil till de lokaler hon städar

- Arbetet börjar redan klockan sex på morgonen eftersom jag i en del av lokalerna måste sluta innan arbetstagarna kommer till jobbet. Jag är hemma redan tvåtiden så jag har gott om tid att uträtta egna ärenden.

I sitt arbete uppskattar Seija särskilt friheten och omväxlingen. Ingen står bakom ryggen och kollar vad hon gör.

- Det här jobbet passar mig jättebra. Jobbet ger mig fortfarande motivation och innehåll i livet. När jag var flera veckor på semester på sommaren saknade jag redan arbetet – jag uppskattar den tydliga dagliga rytmen som arbetet för med sig, berättar Seija.

- Den enda lilla nackdelen är att jag inte har någon nära arbetsgemenskap. Å andra sidan har jag inte heller saknat det eftersom jag ändå träffar många olika människor varje dag och det är trevligt att småprata med dem. Nästan alla vet vad jag heter i förnamn i de lokaler jag städar.

När Seija började arbeta fanns det ingen utbildning för det. År 2007 avlade hon yrkesexamen för anstaltsvårdare. Det tog ett och ett halvt år att avlägga den på kvällarna vid sidan av arbetet.

- I dag när nya arbetstagare börjar har redan alla examen för anstaltsvårdare, konstaterar Seija.

Seija började lyfta partiell förtida ålderspension genast när det var möjligt

Seija gick i partiell ålderspension genast när det var möjligt, alltså som 61-åring. Hon valde 50 % av pensionen men minskade inte alls sitt arbete. Enligt Seija är detta rätt allmänt i hennes bekantskapskrets.

- Jag tänkte då att jag tar pensionen genast när jag får den så att jag hinner njuta ens lite av den, om någonting skulle hända. De ”extra” pengar som pensionen ger mig har jag använt till exempel till att skaffa bil.

- Jag sökte pension elektroniskt i Kevas tjänst Min pension, det gick lätt och enkelt att göra det där. Jag fyllde i ansökan och fick information om pensionen så gott som genast.

Ingen brådska att gå i ålderspension

Seija skulle ha kunnat gå i ålderspension i juni 2021.

- Jag har beräknat mitt pensionsbelopp regelbundet med Kevas pensionskalkylatorer. Kalkylatorn är mycket bra, man ser lätt i den hur mycket större pensionen blir när man fortsätter att arbeta. Det uppmuntrar också till att fortsätta i arbetet när man ser att pensionsbeloppet stiger.

- Jag har ingen aning när jag kommer att gå i ålderspension. Man har ofta frågat mig om jag tänker jobba 50 år på staden. Jag har svarat att det inte är någon målsättning men att det kan hända att jag ändå gör det. Om allt går bra och jag orkar så varför inte, funderar Seija.

- En bra motivator att fortsätta att arbeta är också min tre år gamla bil som jag fortfarande betalar på. Jag vill inte att jag ska ha skuld för den när jag går i pension. Också annars lönar det sig att noga räkna ut hur pengarna räcker till när man är på pension.

Enligt Seija lönar det sig att fortsätta arbeta så länge som hälsan är god och man orkar arbeta och framför allt tycker om sitt arbete. Seija motiveras också av själva arbetet som ger livet innehåll.

- Jag har också funderat om jag sedan inte vet vad jag ska ta mig till när jag går i pension. Ibland har jag tänkt att jag i något skede kanske borde förkorta arbetstiden till fyra dagar i veckan. Det kunde fungera som en mjuklandning för pensioneringen, funderar Seija.

Seija-Siirtola-siivous-kuva.gif

Seija Siirtolas arbete ger livet innehåll

Jag ska bli pensionär när jag blir stor

- Jag har alltid sagt att jag inte vet vad jag ska bli när jag blir stor. Men nu vet jag det, jag ska bli pensionär, säger Seija och skrattar.
Seija har också redan planerat vad hon ska göra när hon i sinom tid går i ålderspension. Hon ska forska sin pappas släkt som är hemma från Jalasjärvi.

- Jag har redan börjat med släktforskningen men det började ta alltför mycket tid. Det blir ofta så med mig, om jag blir ivrig så kan jag inte sluta. När jag är pensionerad ska jag börja släktforska på nytt. Min mammas släkt har redan forskats.

- Jag drömmer inte om resor och sådant. Under fritiden joggar och cyklar jag. Jag skulle gärna dansa line dance igen om vi fick en instruktör i det hit till Seinäjoki.

- Man har också frågat mig om jag är beredd att göra inhopp medan jag är på pension. Jag har redan sagt att det går bra om jag får städa i bekanta lokaler och göra arbetet självständigt, konstaterar Seija.