Intelligenta system sköter snart värmereglering och energibesparingar i Kevas bostäder

Ekonomi och investering Hållbarhet
Ekonomi och investering Hållbarhet

I ett pilotprojekt som Keva startade i fjol installeras i drygt 1 300 hyresbostäder ett intelligent system avsett för att styra värmen och följa andra boendeförhållanden. Keva har för avsikt att införa systemet stegvis i alla hyresbostäder. Detta är ett sätt att gå mot våra miljömål.

Keva offentliggjorde i fjol ambitiösa klimat- och energimål för direkta fastighetsinvesteringar för innevarande årtionde.

– Vårt mål är att nollställa koldioxidutsläppen i energianvändningen i de direkta fastighetsinvesteringarna före 2030. För att nå dit krävs en stor mängd praktiska åtgärder som för närvarande framskrider enligt plan, säger Tuomas Helin, miljöchef i Kevas enhet för fastighetsplaceringar.

Uppvärmningen av bostäder avgörande

Andelen hyreshöghus av den hyrda ytan i fastigheterna i Kevas direkta ägo – och samtidigt av den värmeenergi som används i fastigheterna – är omkring en tredjedel. Med tanke på att nollställa koldioxidavtrycket för energiförbrukningen är användningen av värmeenergi och ren produktion den viktigaste och för tillfället också den mest krävande helheten.

– En central del i att kontrollera utsläppen i användningen av värmeenergi i bostadsfastigheterna är att minska energibehovet – i synnerhet när energianvändningen är som högst och fjärrvärmebolaget måste bränna fossila bränslen i separata värmecentraler. Då är utsläppen som störst och värmepriset som högst både för fastighetsägaren och samhället, förklarar Helin.

Fart av pilotprojekt

Sommaren 2020 konkurrensutsatte Keva ett intelligent system som stegvis ska installeras i alla Kevas bostadsobjekt. Genom systemet kan man samtidigt både minska variationen i inomhusmiljön och användningen av värmeenergi på årsnivå och dessutom betydligt minska energianvändningen under de timmar då koldioxidutsläppen är som störst.

Som systemleverantör valdes Ouman Oy. Bolagets lösning ger fjärrvärmebolaget valet att låta energianvändningen styras av fjärrvärmebolaget självt eller automatiskt av fastigheten. I praktiken minskar systemet i fastigheten uppvärmningen från fjärrvärmenätet under de tider som energiförbrukningen är som störst när det är möjligt utan att omständigheterna äventyras.
Fjärrvärmebolagen drar stor nytta av pilotprojektet då man utifrån de data som inhämtas tack vare det nya systemet inom en snar framtid kan reglera energianvändningen i hundratals höghus samtidigt.

– Installationerna pågår redan, och under den påbörjade uppvärmningsperioden installeras systemet i en tredjedel av våra hyreshöghus. Avsikten är att utvidga systemet till att omfatta Kevas hyresbostadsbestånd i sin helhet. Vi förväntar oss att systemet kommer att minska värmeenergibehovet i vårt bostadsbestånd med 5 procent, som en försiktig uppskattning, säger Tuomas Helin.

Pilotprojektet har redan nu fått nya deltagare av fjärrvärmebolagen i Esbo, Vanda, Åbo och Uleåborg. De garanterar att den värmeenergi som levereras till pilotobjekten produceras året runt av förnybara källor till 100 procent.

– Samarbetet i pilotprojekten har startat bra, och vi önskar också fjärrvärmebolagen i andra städer varmt välkomna med, säger Tuomas Helin.