Arbetsgivarens och företagshälsovårdens roll i den yrkesinriktade rehabiliteringen – fem tips

Arbetsförmåga Arbetsliv
Arbetsförmåga Arbetsliv

Nedsatt arbetsförmåga behöver inte betyda att man måste lämna arbetslivet. Med hjälp av yrkesinriktad rehabilitering kan yrkeskarriären ta en ny riktning. I Seinäjoki har man nått utmärkta resultat genom att i samarbete utveckla yrkesinriktad rehabilitering.

Seinäjoki stad började under hösten 2018 att genom ökat samarbete söka nya vägar inom den yrkesinriktade rehabiliteringen i syfte att förlänga tiden i arbetslivet. Ambitionen var också att förbättra kompetensen inom yrkesinriktad rehabilitering samt bedömningen av arbetsförmågan och kvaliteten på rehabiliteringsplanerna. Till stöd för utvecklingsarbetet startades projektet Samku. Seinäjoki stads partner i projektet är Sedu, Seinäjoen Työterveys Oy och Tammerfors universitet samt Keva. Projektet pågår i ett år.

Tips som inhämtas ur projekterfarenheterna hjälper arbetsgivarna och företagshälsovården att effektivisera den yrkesinriktade rehabiliteringen.

1) Identifiera nyttan

Att en anställd får rehabilitering är till nytta för alla. Det viktigaste målet för yrkesinriktad rehabilitering är att få den förändrade arbetsförmågan och arbetsuppgiften att mötas. Med hjälp av rehabilitering kan man hitta de mest passliga personerna för respektive arbete.

Yrkesinriktad rehabilitering orsakar inga kostnader för arbetsgivaren, tvärtom! Den gör det lättare att minska kostnaderna för sjukfrånvaro och rekrytering.

För den anställda ökar den längre tiden i arbetslivet känslan av att vara betydelsefull. Den rehabiliterade fortsätter också att tjäna in arbetspension, vilket ger trygghet inför framtiden. Yrkesinriktad rehabilitering sparar dessutom samhällets resurser genom minskade invalidpensioner.

2) Se över dina uppfattningar

Även om den anställdas hälsotillstånd skulle försvaga hens förutsättningar att arbeta med sina gamla uppgifter, kan många andra arbetsuppgifter passa hen utmärkt.

Handlingsmodellerna för yrkesinriktad rehabilitering förnyas, och de lönar sig också att se över sina egna uppfattningar. För arbetsgivare tillhandahålls chefsutbildningar som ger information om ny rehabiliteringspraxis och gemensamma spelregler.

För professionella inom företagshälsovården ordnas utbildning för samordnare för arbetsförmågan. Utbildningen ger djupare insikt och kompetens i yrkesinriktad rehabilitering.

3) För situationen på tal

Ju tidigare man tar tag i den försvagade arbetsförmågan desto bättre möjligheter finns det för en lyckad rehabilitering.

Du behöver inte vänta på att sjukfrånvarodagarna hopar sig, utan du kan föra arbetsförmågan på tal med den anställda till exempel i diskussioner för tidigt ingripande eller i utvecklingssamtalen. Det lönar sig för arbetsgivaren att modigt uppmuntra personer som eventuellt skulle kunna dra nytta av rehabilitering att ta tillfället i akt.

Lämpliga yrken och möjligheterna att byta yrke kan också diskuteras vid den anställdas besök hos företagshälsovården.

4) Ta reda på alternativen

Yrkesinriktad rehabilitering omfattar flera olika alternativa banor. När det nuvarande yrket visar sig vara olämpligt för den anställdas hälsa är det viktigt att hitta ett alternativ genom vilket arbetsbilden ändras tillräckligt mycket.

När arbetsförmågan förändras lönar det sig att först reda ut om arbetsuppgifterna kan göras lättare och ändras så att de svarar mot den förändrade situationen. Om arbetsarrangemang inte kan komma i fråga, kan utbildning ge en lösning för en alternativ karriärväg. I stället för arbetsprövning eller arbetsträning kan den som ska få rehabilitering skola om sig, skaffa kompletterande utbildning, avlägga en delexamen eller uppdatera sitt kunnande på något annat sätt.

Också företagsverksamhet eller deltidsarbete kan vara lämpliga alternativ för en rehabiliteringsväg.

5) Samarbeta

När arbetsförmågan försvagas kan företagshälsovården hjälpa den anställda att hitta den lämpligaste lösningen. I nätverksförhandlingar kan den anställda och arbetsgivaren diskutera situationen tillsammans med företagshälsovården.

Många läroinrättningar erbjuder värdefulla verktyg för yrkesinriktad rehabilitering. En del läroverk har karriärhandledare som hjälper den som ska rehabiliteras med att hitta rätt studieväg och kan ge tips om exempelvis yrkesvalstest.

Det är en god idé att avtala om en gemensam handlingsmodell för yrkesinriktad rehabilitering med samarbetspartner. På så sätt har alla kännedom om den anställdas följande etapp och de relevanta kontaktpersonerna, vilket gör det lättare att hitta rätt rehabiliteringsalternativ.

Källor: Elisa Saunamäki, arbetshälsochef, Seinäjoki stad & Tiina Viitala, läkare under specialistutbildning, företagshälsovården vid Seinäjoki stad (Seinäjoen Työterveys Oy)