Jakobstads och Kristinestads gemensamma arbetslivsutvecklingsprojekt Kraft i småbarnspedagogiken som avslutades i slutet av 2024 har på ett viktigt sätt bidragit till utvecklingen av välbefinnandet hos personalen inom småbarnspedagogiken och arbetsmiljön.
Under de senaste åren har det skett betydande förändringar inom småbarnspedagogiken som har belastat personalen. Belastningen har bland annat återspeglats i en ökning av sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa.
– Idag är det stor fokus på pedagogiken i arbetet, medan vård och omsorg tidigare betonades inom småbarnspedagogiken. För många proffs har detta varit en stor förändring, eftersom de från början uttryckligen ville arbeta inom vården, säger Eva-Maria Emet, personaldirektör på staden Jakobstad.
Enligt Emet fanns det en önskan om att investera i bättre välbefinnande hos personalen inom småbarnspedagogiken och minska sjukfrånvaron också eftersom det alltid finns ett behov av vikarier på grund av sjukfrånvaro. Arrangemangen med vikarier ökar för sin del belastningen hos den ordinarie personalen och ökar arbetsgivarens kostnader.
Resultaten syns i vardagen redan nu
Det gemensamma målet med projektet var att minska sjukfrånvaro och kostnaderna för dem men också att förbättra välbefinnandet, teamarbetet, förändringsberedskapen och självledarskapet hos personalen inom småbarnspedagogiken samt att stärka den psykologiska säkerheten och yrkesstoltheten.
Under projektets gång samarbetade Jakobstad och Kristinestad med Hyvinvointivalmennus Hälsa Oy. Inom ramen för samarbetet vidtogs flera åtgärder, och nya verktyg och strategier infördes för att hantera förändringar och stärka självledarskapet. Genom coaching och strukturerade diskussioner har förståelsen för arbetshälsan ökat inom småbarnspedagogiken.
Hanna Smeds, tf. chef för småbarnspedagogik i Kristinestad är nöjd med projektets slutresultat:
– Enligt oss har projektet varit mycket lyckat och omtyckt. Det har varit välorganiserat och en bra investering på längre sikt. Det faktum att personalen ofta hänvisar till vad de har hört och lärt sig i workshoppar tyder på att projektet har fungerat.
Även i Jakobstad är effekterna av projektet synliga och de har integrerats i det dagliga arbetet. Också sjukfrånvaron har redan minskat. I fjol minskade sjukfrånvaro på 1–5 dagar med 16 % inom småbarnspedagogiken.
Också andra positiva förändringar har observerats i båda städerna. Personalen har uttryckt att de känner sig hörda och uppskattade, och de känner yrkesstolthet över sin kompetens. Därtill har den psykologiska säkerheten stärkts, och bekymmer förs på tal bättre än tidigare.
– Personalen känner att vi har fått en bättre förståelse för varandras olikheter och för att vi kanske inte mår jättebra hela tiden. Nu vågar arbetstagarna också själva lättare föra saker på tal och ingripa i konflikter i tid, sammanfattar Smeds.
Sammandrag
Målet med Jakobstads och Kristinestads gemensamma projekt Kraft i småbarnspedagogiken var att
- stärka och förbättra orken i arbetet för hela personalen inom småbarnspedagogiken och möjliggöra långa yrkeskarriärer, också för partiellt arbetsföra personer
- minska både direkta och indirekta kostnader för sjukfrånvaro och öka den psykologiska säkerheten.
Projektets mål uppnåddes och dess effekter syns fortfarande i det dagliga arbetet inom småbarnspedagogiken.
Projektet Kraft i småbarnspedagogiken fick 34 000 euro i arbetslivsutvecklingspengar från Keva 2023.