Yrkesinriktad rehabilitering främjar fortsättning i arbetet

Arbetsförmåga Pensioner
Arbetsförmåga Pensioner

De som genomgått yrkesinriktad rehabilitering upplever att rehabiliteringen har främjat sysselsättningen. De bedömer också sin arbetsförmåga vara bättre och tror mer på möjligheterna att fortsätta arbeta än de som först har fått ett förhandsbeslut om rätt till yrkesinriktad rehabilitering.

Keva och Varma har i samarbete utvecklat en bedömning av arbetsförmågan för rehabiliteringsklienter. Med den kan man enkelt och snabbt mäta rehabiliteringsklientens egen upplevelse av nyttan med rehabiliteringen.

Resultaten hittills visar att ungefär hälften av de klienter som genomgått yrkesinriktad rehabilitering anser att rehabiliteringen hjälpte dem att bli sysselsatta eller få en studieplats.

I den inledande mätningen bedömde de klienter som fått ett förhandsbeslut om rehabilitering sitt hälsotillstånd och sin arbetsförmåga mestadels som ganska dåliga. De trodde inte på möjligheterna att fortsätta att arbeta och de upplevde relationen till arbetslivet som osäker.

I slutet av rehabiliteringen bedömde rehabiliteringsklienterna sin situation som bättre, i synnerhet i fråga om arbetsförmågan, och de såg sin situation som mer positiv i alla avseenden än de som först hade fått ett förhandsbeslut om rehabilitering. De som genomgått rehabilitering bedömer sin arbetsförmåga som bättre inom alla områden och tror mer på möjligheterna att fortsätta att arbeta.

Rehabilitering främjar fortsatt arbete och stärker känslan av kompetens

Rehabiliteringsklientens bedömning av sin arbetsförmåga genomförs som en enkät till dem som deltar i rehabilitering. Målgruppen är klienter inom yrkesinriktad rehabilitering som får ett positivt förhandsbeslut om rehabilitering från Keva.

Rehabiliteringsklienten fyller i bedömningen två gånger: efter att ha fått ett förhandsbeslut om rehabilitering och efter att rehabiliteringsåtgärderna avslutats. På så sätt kan förändringar i arbets- och funktionsförmågan granskas. I enkäten kan klienten bedöma sitt hälsotillstånd, sin arbetsförmåga, sin relation till arbetslivet, framtidstro när det gäller möjligheter att arbeta och upplevd nytta med rehabiliteringen.

Enligt resultaten ansåg de flesta av svarspersonerna i den första enkäten att det inte är aktuellt med arbete för dem. I den andra enkäten efter rehabiliteringen bedömdes relationen till arbetslivet överlag vara bättre. I slutet av rehabiliteringen uppgav majoriteten av svarspersonerna att de arbetade och kände att de hade förutsättningar att fortsätta att arbeta. Bland Kevas rehabiliteringsklienter var andelen sysselsatta 60 % av svarspersonerna.

Majoriteten av svarspersonerna i den första enkäten förhöll sig skeptiskt till sitt arbete efter två år. Svarspersonerna i den andra enkäten var mer optimistiska. Av Kevas klienter bedömde 40 % att det är nästan säkert att de arbetar.

Rehabilitering kan främja fortsatt arbete och stärka känslan av kompetens även om man inte blir omedelbart sysselsatt. Detta återspeglades i enkäten som bättre uppskattningar av frågan om relationen till arbetslivet.

Under 2024 fick Keva cirka 2 000 svar på enkäten. Rehabiliteringsprocesserna är ofta långa, så hos de flesta som fick ett förhandsbeslut 2024 pågår rehabiliteringsprocessen fortfarande. Därför är andelen svarspersoner i båda mätningarna fortfarande liten i materialet. De insamlade uppgifterna kan inte generaliseras direkt, men de indikerar vilka förändringar som sker i rehabiliteringsklienternas upplevelse av arbets- och funktionsförmågan under rehabiliteringen.

– De resultat som vi fått nu är intressanta och lovande. Rehabiliteringsklientens bedömning av sin arbetsförmåga ger mer information om de förändringar som skett under rehabiliteringen, enligt rehabiliteringsklientens egen bedömning. Utifrån bedömningarna kan rehabiliteringen utvecklas i framtiden. Rätt inriktade rehabiliteringsåtgärder som vidtas vid rätt tidpunkt spelar en viktig roll för att stödja arbetsförmågan och förebygga arbetsoförmåga. Keva stöder organisationerna och arbetstagarna i den offentliga sektorn i att utnyttja yrkesinriktad rehabilitering och bygga hållbara yrkeskarriärer, säger Sirpa Reijonen, rehabiliteringschef på Keva.

Utvärdering av hur rehabiliteringen lyckats är en viktig del av utvecklingen av arbetspensionsrehabiliteringen

Utvecklingen av rehabiliteringsklientens bedömning av sin arbetsförmåga inleddes 2023 som ett samarbete mellan Keva och Varma. Då var målet att utveckla en enkät som mäter subjektiva erfarenheter utifrån befintliga mått. Rehabiliteringsklientens bedömning av sin arbetsförmåga infördes på Keva i slutet av 2023 och användningen av den fortsätter. I framtiden kommer förändringar i bedömningarna att följas upp.

Resultaten beskriver inte direkt genomslagskraften i yrkesinriktad rehabilitering men de lyfter fram klienternas egna upplevelser före och efter rehabiliteringen. Utifrån resultaten kan man följa upp förändringar i klienternas upplevelser och söka kopplingar mellan olika rehabiliteringsåtgärder och kundupplevelser. Rehabiliteringsklientens egen bedömning är en viktig informationskälla vid bedömningen av nyttan med rehabilitering och vid utveckling av tjänster.

Genom rehabiliteringsklientens bedömning av sin arbetsförmåga får arbetspensionsanstalten enkelt tillgång till information om nyttan och effekten av yrkesinriktad rehabilitering ur klientens perspektiv. Dessutom får pensionsanstalten viktig återkoppling för att bland annat identifiera vad som behöver utvecklas i rehabiliteringen. Bedömningen av arbetsförmågan kan också fungera som ett verktyg för kundarbete i situationer där pensionsanstalten får hjälp med att upprätta en rehabiliteringsplan från en extern tjänsteleverantör. Resultaten kan också utnyttjas för ett bredare forskningsändamål. 

Ytterligare information:

Sirpa Reijonen, rehabiliteringschef, Keva, tfn 020 614 2617, 
sirpa.reijonen(snabel-a)keva.fi