Kevas utmärkelse Gärningar för arbetsförmågan har tilldelats Nödcentralsverket och Norra Savolax välfärdsområde för ett aktivt och genomslagskraftigt arbete för att stärka personalens arbetsförmåga och minska risken för arbetsoförmåga.
Utmärkelsen som nu tilldelas för första gången betonar långsiktigt och banbrytande arbete för proaktiv, strategisk arbetsmiljöledning och engagemang i arbetsmiljöledning på alla nivåer i organisationerna.
- De organisationer som tilldelas utmärkelsen utför ett betydande arbete som är viktigt ur välfärdssamhällets synvinkel och i vilket också trycket på framgång är stort. Båda organisationerna som tilldelas utmärkelsen har utöver personalens centrala roll i verksamhetens framgång även identifierat vikten av ledningens engagemang för att arbetsmiljöledningen ska lyckas, säger Jaakko Kiander, Kevas verkställande direktör.
I Nödcentralsverket stöder arbetsmiljöledning verksamhetens effektivitet
I motiveringarna till utmärkelsen till Nödcentralsverket konstateras att organisationen redan under flera år har utvecklat arbetsmiljöledningen på ett målinriktat sätt. Rollerna och ansvarsfördelningen i utvecklingsarbetet har preciserats och fokus har lagts på proaktivt och tidigt stöd, fortsättning i arbetet och hantering av arbetsbelastningen, men också på att lösa mer krävande utmaningar som gäller arbetsförmågan.
Nödcentralsverkets projekt för proaktiv arbetsmiljöledning inleddes hösten 2022. Arbetet inleddes med att modellera arbetsmiljöledningen så att den stöder effektiviteten i Nödcentralsverkets verksamhet på ett hållbart sätt. Flera personer från alla nödcentraler samt experter från företagshälsovården och Keva, som är med att finansiera projektet, deltog i arbetet. I projektet utnyttjades också Kevas tjänst Nyckeluppgifter som ett verktyg för kunskapsbaserad ledning.
Som ett resultat av detta arbete uppstod fyra prioriterade områden för arbetsförmågan som Nödcentralsverket kommer att utveckla. Dessutom är två viktiga frågor engagemang och säkerställande av gott ledarskap. De fyra utvecklingsprioriteringarna är kompetens och lärande, funktionsförmåga i arbetet, smidigt teamarbete samt motivation och yrkesstolthet.
Den strategiska proaktiva arbetsmiljöledningen har redan lett till att arbetshälsan har förbättrats men också att kostnaderna för arbetsoförmåga har minskat. Till exempel organisationens procentsats för invalidpensionsavgiften har minskat betydligt.
- Ämbetsverket har redan under många år tagit fram information om arbetshälsan. Vi har dock inte haft tillräckligt med tid att analysera resultaten eller fundera på konkreta åtgärder för att stärka arbetsförmågan. Projektet ändrade detta. Nu har proaktiv arbetsmiljöledning införlivats i ledningen och vardagen, säger Taito Vainio, överdirektör för Nödcentralsverket.
I Norra Savolax välfärdsområde är arbetsmiljöledning en fråga för alla
I motiveringarna till utmärkelsen till Norra Savolax välfärdsområde lyfts fram att det är en stor organisation som först nyligen har startat sin verksamhet och där utgångspunkten för verksamheten var utmanande, till exempel när det gäller sjukligheten hos befolkningen i regionen.
Redan på kort tid har organisationen gjort betydande investeringar i arbetsmiljöledning. Ledningens starka engagemang och strategiska tillvägagångssätt har varit avgörande för att åtgärderna har kommit i gång. Välfärdsområdet har börjat bygga upp en enhetlig organisation där man kan sörja för personalens arbetsförmåga proaktivt, säkerställa arbetshälsan och arbetskraftens tillräcklighet samt spara kostnader för arbetsoförmåga.
Satsningar på arbetsmöjligheter för partiellt arbetsföra personer samt en genuin vilja och förmåga att hitta lösningar för dem har varit av särskild vikt. Som ett resultat av arbetet går betydligt färre arbetstagare i full invalidpension än delinvalidpension, vilket har gett organisationen betydande kostnadsbesparingar och hjälpt arbetstagarna att fortsätta att arbeta med en partiell arbetsinsats.
– Som en ny organisation var det från första början klart för oss att framgång i arbetsmiljöledning kräver omfattande samarbete vid rätt tidpunkt, både inom organisationen och i samarbete med intressenter. Våra beslutsfattare stod också fast vid det gemensamma målet och satte arbetsmiljöledning upp som det primära strategiska målet i vårt välfärdsområde, säger personaldirektör Mari Antikainen från Norra Savolax välfärdsområde.
– Hos oss i Norra Savolax välfärdsområde bygger ledarskapet på coachande ledning och en positiv attityd. Vi har identifierat hur potentialen i en persons arbetsförmåga och potentialen i en stor organisation konkret kan mötas, till exempel när det gäller partiell arbetsförmåga eller ersättande arbete.
Utmärkelsen Gärningar för arbetsförmågan delas ut på Kevas jubileumsfest tisdagen den 21 maj. Arbetsmiljöledningen bedöms av en arbetsgrupp med experter från Keva. Bedömningen baseras på information som samlats in i kundsamarbete och på de nyckeltal som förutspår risker för arbetsoförmåga i organisationerna.
Ytterligare information:
Keva: verkställande direktör Jaakko Kiander, kontakt via Kevas kommunikation, kommunikationsexpert Maarit Hirvensalo, tfn 040 587 1755
Nödcentralsverket: överdirektör Taito Vainio, kontakt via Nödcentralsverkets kommunikation, tfn 0295 481 273
Norra Savolax välfärdsområde: personaldirektör Mari Antikainen, tfn 044 718 6401