Samarbete med läroanstalt möjliggör arbetspraktik på Keva

Arbetsliv Arbetsplatser
Arbetsliv Arbetsplatser

Rehabiliteringsinstitutet vid Jyväskylä yrkeshögskola (Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) Kuntoutusinstituutti) och Keva har ingått ett partnerskapsavtal inom ramen för vilket man främjar bland annat gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt och utvecklar specialistkunskaper. Samarbete med studerande är en av de centrala formerna av samarbetet.

Jamk:s första studerandepraktikant inledde sin praktik i Kevas team för yrkesinriktad rehabilitering redan på hösten. JenniJenni Kangas 200x250.jpg Kangas som är på slutrakan med sina studier till rehabiliteringsledare är nöjd att hon valde att göra sin praktik i arbetspensionsbranschen.

- Jag valde yrkesinriktad rehabilitering och arbetsförmågefrågor som studieinriktning redan i början av studierna. Jag har en examen i osteopati sedan tidigare, och den har gett mig kunskap om sjukdomar i rörelseorganen och om sektorn för medicinsk rehabilitering, berättar Jenni.

Rehabiliteringschef Sirpa Reijonen på Kevas enhet för beslut omSirpa Reijonen 200x250.jpg arbetsförmåga ser många möjligheter med partnerskapet och studerandepraktiken ur både Kevas och studerandenas synvinkel.

- Studerandena har nya och aktuella forskningsdata och nya idéer som också berikar tankesättet hos oss specialister på Keva. Keva å sin sida är proffs på arbetspension i den offentliga sektorn och besitter omfattande kunskap om arbetslivet i den offentliga sektorn och ärenden kring stödet för arbetsförmågan.

Gott sysselsättningsläge för rehabiliteringsledare

Personer med utbildningen rehabiliteringsledare (YH) arbetar på flera olika delområden inom social- och hälsovården och med olika yrkesbenämningar.

Jamk:s lektor Anja Tanttu berättar att de som avlagt YH-examenAnja Tanttu 200x240.jpg som rehabiliteringsledare har blivit väl sysselsatta.

- Utexaminerade rehabiliteringsledare arbetar i den offentliga, privata och tredje sektorn, som företagare, i organisationer och i olika utvecklingsprojekt.

Praktikanten arbetar på Keva med biträdande uppgifter inom yrkesinriktad rehabilitering och undersöker bland annat sökandenas bakgrund genom olika dokument. Praktikanten fattar inga egentliga beslut. Utkasten till beslut som praktikanten gjort granskas och slutförs av Kevas specialist på yrkesinriktad rehabilitering som fungerar som praktikantens handledare.

Jenni har blivit positivt överraskad av omfattningen av arbetsuppgifterna i arbetspensionsbranschen och arbetslivsorienteringen inom yrkesinriktad rehabilitering.

- Samtliga fall som handläggs är olika och man får verkligen tänka själv i jobbet för att man ska hitta den bästa lösningen för kunden.

Utveckling av kompetensen upprätthåller arbetsförmågan

På Keva fokuserar man på kompetensen och kompetensutvecklingen.

- Då man tar hand om kompetensen upprätthåller man arbetsförmågan och bidrar till längre yrkeskarriärer. Läroanstalterna utbildar framtida proffs och ser till att kompetensen blir uppdaterad. Tack vare samarbetet kan Keva vara med på ett hörn i det här, berättar Reijonen.

Hon hoppas att Jamk och studerandena på Jamk genom samarbetet ska få sådana uppgifter och kunskaper från Keva som krävs i arbetslivet.

- Allmänt taget vill Keva också få ungdomarna att bli intresserade av pensioner och arbetsförmågan. Samarbetet med läroanstalten är ett sätt att föra arbetspensionsanstalten närmare ungdomarna.

Inom den närmaste framtiden kommer Jenni att göra sin avhandling och praktik, samtidigt som hon fortsätter med studierna i socialvetenskap. Efter studierna är det arbetspensionsbranschen och utveckling av arbetslivet som gäller.

- Som arbetspensionsförsäkrare har Keva en viktig uppgift i att stödja människornas arbetsförmåga och främja längre yrkeskarriärer. Jag upplever att jag också själv gör ett viktigt samhälleligt arbete trots att jag är nybörjare.