Eläkkeet Keva

EU:n sosiaaliturvasäädökset takaavat sen, että sinäkin voit hakea omasta asuinmaastasi käsin kaikissa EU:n ja ETA-alueen maissa karttuneet eläkkeesi. Alin vanhuuseläkeikä kuitenkin vaihtelee maakohtaisesti. 

Jos eläkkeesi on karttunut esimerkiksi Ruotsissa, voit hakea eläkkeesi helposti yhtä aikaa ja samalla hakemuksella, kun haet Suomen eläkettä. Hakemuksen lisäksi sinun tulee täyttää U-liite, johon merkitset sinulla olevat tiedot ulkomailla asumisestasi ja työskentelystäsi. Jos teet eläkehakemuksesi Omat eläketietosi -palvelun sähköisellä eläkehakemuksella, nämäkin tiedot voi antaa siellä kätevästi.

Eläkkeen alkamisajoista ja niiden hakemisesta saat tietoa soittamalla Kevan asiakaspalveluun tai lähettämällä meille viestin henkilökohtaisessa Omat eläketietosi -palvelussa.

Muiden maiden eläkkeiden hakemisessa ei kannata arastella, vaikka työskentelyajat ulkomailla olisivat jääneet lyhyiksi. Hakemisesta ei ole koskaan haittaa, sillä saat päätöksen Suomen eläkkeestä huolimatta siitä, vaikka käsittely toisessa maassa olisi kesken.

Suomalaisten tärkeimmät ulkomaan työskentelymaat ovat Ruotsi, Viro ja Saksa. Näissä maissa käsittely on melko nopeaa. Riittää hyvin, jos haet näissä maissa karttunutta eläkettä 2 - 4 kuukautta ennen haluamaasi eläkkeen alkamisaikaa. Voit myös hakea eläkettä myöhemmin, mutta jos haluat varmistaa ettet menetä etuuksia, tee hakemus viimeistään ennen kuin eläkkeen on tarkoitus alkaa.

Lisätietoa sivullamme ulkomaan eläkkeistä