Linda Liukas: Tulevaisuuden menestyjä joustaa

Digitalisaatio Työelämä
Digitalisaatio Työelämä

Ohjelmoija ja lastenkirjailija Linda Liukas kannustaa kaikkia ottamaan teknologian työpariksi, jotta ihmiselle jää enemmän aikaa tehdä niitä tehtäviä, joissa hän on hyvä.

Mitkä ovat tulevaisuudessa tärkeimmät työtaidot?

Monet tällä hetkellä työelämässä arvostetut asiat ovat sellaisia, joita tietokoneet tekevät tulevaisuudessa ihmistä paremmin. Ihmisillä on kuitenkin taitoja, joita meidän kannattaa harjoittaa enemmän tulevaisuutta silmällä pitäen.

Asioita kuten optimistisuus, uteliaisuus ja pelottomuus – niihin ei tietokone pysty. Tietokoneet taas ovat hyviä luokittelussa, laskemisessa, optimoinnissa sekä rutiininomaisissa tehtävissä. Sellainen osaaminen jättää tilaa monenlaisille, ihmisille paremmin soveltuville tehtäville.

Motivointi, innostaminen ja ennennäkemättömät tilanteet, näissä ihmiset ovat hyviä.

Millainen ihminen pärjää ja menestyy tulevaisuuden työelämässä?

Tulevaisuudessa menestyvät ne, jotka eivät säry kovuuttaan vaan osaavat joustavasti muuttaa identiteettiään.

Kun kerron Suomessa olevani lastenkirjailija-koodari-kuvittaja, minua pyydetään valitsemaan yksi. Kaikki kolme eivät mahdu käyntikorttiin. Kun asuin New Yorkissa, kaikilla tuntui olevan väliviiva-identiteetti. Ihmiset olivat käsikirjoittaja-baristoja, koiranulkoiluttaja-näyttelijöitä.

Nyt sanonkin käyntikorttikommenttiin, että pienentäkää fonttia.

Pitääkö kaikkien opetella koodaamista?

Ei, mutta kaikkien pitäisi altistua teknologialle muutenkin kuin kuluttamisen välineenä. Kaikkien olisi hyvä tietää koodauksesta, että se on ohjeiden antamista tietokoneille. Ohjeiden pitää olla tarkkoja, yksiselitteisiä ja ottaa huomioon kaikenlaiset eri tilanteet.

Koodaaminen ei ole taikaa, vaan se perustuu logiikkaan.