Teatterityöt vaihtuivat torivalvojan hommiin osatyökyvyttömyyden myötä

Eläkkeet Asiakkaat kertovat
Eläkkeet Asiakkaat kertovat

Petri Mättö työskenteli Lappeenrannan teatterissa näyttämömiehenä ja valomiehenä 36 vuoden ajan. Terveys ei kuitenkaan kestänyt enää raskaita valomiehen hommia, joten hän haki ja pääsi osatyökyvyttömyyseläkkeelle ja osa-aikaisiin töihin torivalvojaksi.

Petri Mättö pääsi nuorena miehenä oppisopimuskoulutuksen kautta Lappeenrannan kaupunginteatteriin näyttämömieheksi.

- Näyttämömiehen oppisopimuskoulutus alkoi Helsingissä Ammatti-instituutissa, meitä oli kurssilla opiskelijoita ympäri Suomen. Sittemmin opiskelu jatkui töiden ohella kolmisen vuotta, Petri muistelee opiskeluaikojaan.

Petri työskenteli näyttämömiehenä 20 vuoden ajan. Nuoruudessa alkaneet polvivaivat alkoivat pikkuhiljaa pahenemaan, joten hän sai koulutuksen vähän kevyempiin töihin valomieheksi. Valomiehenä hän työskenteli 16 vuotta.

Polvivamma katkaisi uran teatterissa

Vuonna 2016 Petri ajoi polkupyörällään koiran talutushihnaan, jonka seurauksena hän kaatui ja meni tajuttomaksi. Tästä oli seurauksena aivovamma. Hän pystyi kuitenkin jatkamaan töissä.

Vanha polvivamma paheni ajan mittaan niin paljon, että edessä oli leikkaus. Tammikuussa 2021 Petri sai keinonivelen polveensa.

- Leikkaus onnistui hyvin, olin kaksi kuukautta sairaslomalla ja sen jälkeen kevään entisessä työssä. Valomiehen hommaan kuuluu aika paljon kiipeämistä ja konttaamista, usein ahtaissa tiloissa. Polven kestäminen alkoi pelottamaan ja se alkoi olla myös työturvallisuusriski.

Teatterissa työajat ovat näytäntökaudella pitkiä, usein töitä on kuutena päivänä viikossa ensin päivällä klo 10-14 ja sitten illalla 18-22, joten polvi oli jatkuvassa rasituksessa. Petri kertoi Lappeenrannan kaupungin henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi-Oikkoselle avoimesti tilanteestaan.

- Päivi osasi ehdottaa sen perusteella osatyökyvyttömyyseläkettä ja passitti minut työterveyslääkäriin keskustelemaan tarkemmin asiasta. Lääkäri arvioi, että keinonivelen kesto voi olla huono, jos jatkuvasti rasitan sitä tällaisella työllä, Petri kertoo.

Osatyökyvyttömyyseläke myönnettiin toisen hakemuksen jälkeen

Petri päätti hakea osatyökyvyttömyyseläkettä Kevasta.

- Laskin eläkkeen määrää Kevan Omat eläketietosi -palvelun eläkelaskurilla. Soitin myös Kevan asiakasneuvontaan ja sain hyviä vinkkejä eläkkeestä ja sen hakemisesta. Päivi auttoi minua myös hakemuksen ja sen liitteiden täyttämisessä, olen tosi tyytyväinen hänen toimintaansa, Petri kiittelee.

Ensimmäisellä kerralla osatyökyvyttömyyseläkehakemus hylättiin. Sen jälkeen työterveyslääkäri lisäsi hakemukseen selvityksiä ja Kevasta myönnettiin Petrille osatyökyvyttömyyseläke joulukuusta 2021 alkaen.

Uusi osa-aikainen työ löytyi torivalvojana

- Henkilöstöjohtaja auttoi minua löytämään Lappeenrannan kaupungilta uuden työn, joka ei ole niin hektistä ja raskasta polvelle kuin työ teatterissa. Aluksi oli puhetta ulkotilojen siivouksesta, mutta todettiin, että se olisi liian suuri rasitus, koska siinä ollaan lähes koko päivä jalkojen päällä. Sitten Päivi ehdotti torivalvojan työtä, Petri kertoo.

Petri aloitti elokuussa 2021 Kevan kuntoutusrahan turvin torivalvojan töiden harjoittelun Tori Wirmassa. Aluksi hänen työaikansa oli neljä tuntia päivässä ja työaikaa pidennettiin sitten täyteen työaikaan.

- Torivalvoja opasti minulle hommat. Minulle on sovittu työajaksi 750 tuntia vuodessa. Vastaan torien, aukioiden ja satamapuiston järjestyksestä, rahastan vierailevia myyjiä, siirrän pöytiä ja teen muita yleisiä töitä. Talvella, kun toritoiminta on hiljaista, töitä on vähemmän, kesällä hommia on taas enemmän, Petri selittää.

Petri-Mättö.gif

- Tykkään tästä uudesta työstä. Olen välillä myös Lappeenrannan satamassa valvojana. Se on hieno paikka varsinkin kesäisin, sieltä lähtevät laivat Viipuriin ja Pietariin, siellä on huviveneitä ja terasseja. Täällä Lappeenrannassa meillä on vesistö joka puolella lähellä.

Enemmänkin töitä voisi tehdä

Nyt polvileikkauksesta on kulunut vähän yli vuosi. Lisääntyneenä vapaa-aikana Petri jumppailee ja auttaa kavereita erilaisissa hommissa.

- Entiseen työhön en enää kaipaa, mutta kunhan teattereihin taas pääsee, käyn katsomassa näytelmiä vapaa-aikana. Kiinnostaa ihan ammatillisestikin, millaisia näytelmiä tehdään.

Osatyökyvyttömyyseläkkeen tuloraja ei täyty torivalvojan hommasta. Sen vuoksi Petrillä on suunnitteilla ottaa lisätöitäkin, mutta vielä mitään ei ole sovittuna.

Petri on 57-vuotias ja vanhuuseläkkeeseen on vielä pitkä aika.

- Kun on ollut puuhaa, kokoaikainen eläköityminen ei ole edes käynyt mielessä.

Kysy neuvoa rohkeasti

Jos terveys reistailee, Petri kehottaa kertomaan tilanteesta avoimesti esimerkiksi henkilöstöpäällikölle.

- Neuvoa kannattaa kysyä henkilöstöpäälliköltä ja työterveyslääkäriltä, ei kannata miettiä asioita vain yksin. Myös Kevan neuvontaan kannattaa ottaa ajoissa yhteyttä ja selvitellä asioita, Petri kannustaa.