Soten valinnanvapauden siirtymäaikaa pidennettävä

Keva Sote
Keva Sote

Sote-uudistuksen valinnanvapauden toteutuksen siirtymäaikaa tulisi harkita pidennettäväksi, jotta voitaisiin varmistaa valinnanvapauden toimivuus käytännössä, esitti Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen Maakuntien hallitusten puheenjohtajien kokouksessa Kirkkonummella 14.3.

- Tietojärjestelmien toimivuus, kansalaisten aidon valinnanvapauden toteutuminen sote-palvelutuottajien toiminnan laadun perusteella, julkisten palvelutuottajien yhtiöittäminen ja toiminnan käynnistäminen kunnolla ja monet muut tekijät vaativat enemmän aikaa kuin lakiluonnoksessa on annettu, Kietäväinen arvioi.

Keva vastaa 520 000 kunta-alan työeläkevakuutetun ja 372 000 kunta-alan eläkeläisen työeläkkeiden rahoituksen järjestämisestä ja eläkkeiden hoidosta sekä valtion, kirkon ja Kelan 159 000 työeläkevakuutetun ja 269 000 eläkkeensaajan eläkkeiden hoidosta.

- Maakuntiin on sote-uudistuksen myötä siirtymässä noin 215 000 työntekijää kunta-alalta. On välttämätöntä, että työeläkejärjestelmien rahoitukseen luodaan riittävän pitkät siirtymäkaudet, jotta soten valinnanvapauden myötä tapahtuva yksityisen ja kolmannen sektorin markkinaosuuksien kasvu ja sen aiheuttama maksutulon vähentyminen korvataan kuntien ja maakuntien eläkejärjestelmälle. Ilman riittävän pitkää kompensaatiota tämä lainsäädännön ja poliittisten linjausten perusteella tapahtuva muutos aiheuttaa maksujen korotuspaineita kuntien ja maakuntien eläkejärjestelmässä ja sitä kautta paineita verotuksen kiristämiseen, Kietäväinen korosti.

 

Lisätietoja:

Timo Kietäväinen, p. 0400 486 043