Siirtymämaksu tasapainottaa sote-uudistuksen vaikutuksia eläkejärjestelmiin

Keva Työelämä
Keva Työelämä

Sote-uudistus ja etenkin siihen kytkeytyvä valinnanvapaus siirtävät työntekijöitä julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Siirtymiset vaikuttavat myös julkisen ja yksityisen sektorin työeläkejärjestelmien rahoitukseen.

Eläkejärjestelmien välille tulee määräajaksi siirtymämaksujärjestely, jonka tarkoituksena on lieventää siirtymisten vaikutuksia työeläkejärjestelmien rahoitukseen. Reformiministeriryhmä ilmoitti päätöksestään tänään.

Siirtymäajan järjestely on voimassa vuosina 2019-2025. Sillä pyritään rajoittamaan julkisen ja yksityisen työeläkejärjestelmän välisiä rahoituspohjamuutoksia.

Käytännössä järjestely tarkoittaa sitä, että siirtymämaksua maksetaan työntekijöistä, jotka siirtyvät sote-uudistuksen vuoksi toisen eläkejärjestelmän piiriin. Siirtymämaksun suuruus on 4,6 prosenttia siirtyneiden palkkasummasta. Siirtymämaksua maksaa eläkejärjestelmä, jonka piiriin työntekijä siirtyy.

Jos esimerkiksi kuudesosa kuntatyöntekijöistä siirtyy julkiselta sektorilta yksityiselle sektorille, yksityinen työeläkejärjestelmä maksaa julkiselle eläkejärjestelmälle 50-60 miljoonaa euroa vuodessa.

Myös työntekijöiden aiemmin karttunut lisäeläketurva säilyy siirtymäkauden ajan.

Keva pitää järjestelyä tärkeänä. Kun henkilöstöä siirtyy eläkejärjestelmästä toiseen, vanhat eläkevastuut jäävät rasittamaan luovuttavaa järjestelmää, kun taas palkkasummaa ja eläkemaksutuloja siirtyy vahvistamaan vastaanottavaa järjestelmää.

- Kyse ei ole normaalista markkinamuutoksesta, vaan lailla tapahtuvasta muutoksesta. Siksi sen vaikutuksia on myös korjattava lailla. Mikään taho ei ole myöskään ilmaissut halua muuttaa työelämäjärjestelmien rahoituspohjaa sote-uudistuksen valinnanvapauden myötä, sanoo Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Lähiaikoina työnsä aloittaa uusi työryhmä, joka selvittää yksityisen ja kunnallisen eläkejärjestelmien yhdistämismahdollisuuksia sekä Kevan asemaa. Keva suhtautuu myönteisesti työn aloittamiseen, sillä nyt on tärkeää saada arvioita eri vaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista jatkovalmistelun pohjaksi.

 

Lisätietoja:

Timo Kietäväinen, p. 0400 486 043