Maakuntien välillä isoja eroja – miten ne vaikuttavat sote- ja maakuntauudistukseen?

Keva Työelämä
Keva Työelämä

Sote- ja maakuntauudistuksella on merkittäviä vaikutuksia kuntien ja maakuntien toimintaan sekä kuntatyöntekijöiden elämään. Vaikutuksien hahmottamisessa auttaa Kevan kokoama tietopaketti maakuntien tärkeimmistä henkilöstöluvuista.

Maakuntien välillä on merkittäviä eroja muun muassa kuntatyöntekijöiden ikärakenteessa ja ammattijakaumassa.

Työntekijöiden ikä vaikuttaa muun muassa siihen, millä tahdilla kuntatöistä jäädään eläkkeelle tulevien vuosien aikana. Esimerkiksi Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa jopa yli kolmasosa kuntatyöntekijöistä eläköityy seuraavien 10 vuoden aikana. Uudellamaalla kuntatyöntekijät ovat nuorimpia: heistä vain noin 27 prosenttia siirtyy eläkkeelle seuraavien 10 vuoden aikana.

Ikä- ja ammattirakenne selittää osaltaan myös muita maakuntien välisiä eroja. Selkeimmät erot näkyvät työkyvyttömyyseläkkeiden alkamisessa ja kustannuksissa.

- Esimerkiksi Lapin maakunnassa työkyvyttömyyseläkealkavuus oli vuonna 2016 maan korkeimpia, peräti 1,28 prosenttia. Tähän vaikuttaa vakuutettujen keskimääräistä selvästi korkeampi keski-ikä, joka oli 46,9 vuotta eli 1,5 vuotta maan keskiarvoa korkeampi, sekä todennäköisesti myös raskaampien ammattien suhteellisesti hieman suurempi osuus, sanoo tilastoanalyytikko Petra Sohlman Kevasta.

- Takavuosien suurempi työkyvyttömyyseläkealkavuus heijastuu tietysti myös varhaiseläkemenoperusteisten maksujen osuuteen palkkasummasta, joka oli maan keskiarvoa korkeampi.

Tiedot selviävät Kevan kokoamista tunnusluvuista, jotka kuvaavat maakuntien työnantajia ja työntekijöitä sekä sote-toiminnan tämänhetkistä järjestämistä. Tiedot auttavat osaltaan hahmottamaan tulevan sote- ja maakuntauudistuksen vaikutuksia.

Tietopaketti on tarkoitettu kaikkien uudistuksen kanssa työskentelevien käyttöön. Se antaa mahdollisuuden analysoida ja vertailla eri maakuntien tilannetta.

Maakuntien kuntatyöntekijät lukuina 2017 -julkaisu (pdf)

Lisätietoa tilastoista