Elokuu on suosituin kuukausi jäädä vanhuuseläkkeelle – mitä kannattaa ottaa huomioon eläkkeelle jäädessä

Eläkkeet Keva
Eläkkeet Keva

Loppukesä on eläkkeelle jäämisen kulta-aikaa, sillä moni ajoittaa työuransa päättymisen juuri kesäloman jälkeiseen aikaan. Parin vinkin avulla eläköityminen sujuu jouhevammin.

Vanhuuseläkkeelle on usein luontevaa jäädä kesälomien jälkeen. Tämä näkyy myös tilastoissa, sillä julkisella sektorilla elokuu on ylivoimaisesti suosituin eläköitymiskuukausi: elokuulle osuu 17 prosenttia vuoden eläköitymisistä, kun taas esimerkiksi maaliskuulle alle 6 prosenttia.

Etenkin opettajat aloittavat eläkevuotensa mielellään kesäloman jälkeen. Noin puolet vuosittain eläköityvistä peruskoulujen ja lukioiden opettajista jää vanhuuseläkkeelle elokuussa.

Tarvitset uuden verokortin

Pyydä eläkeverokortti verohallinnosta sen jälkeen, kun on saanut vanhuuseläkkeestä myöntävän päätöksen. Verohallinto toimittaa veroprosenttitiedot suoraan Kevaan.

Ilman eläkeverokorttia eläkkeen ennakkopidätys on 40 %.

Maksupäivä vaihtelee julkisella sektorilla

Julkisen sektorin eläkkeitä maksetaan kolmena eri päivänä.

Kirkon alan eläkkeet maksetaan kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä, kunta-alalla kuukauden kolmantena päivänä ja valtiolla kuukauden 20. päivänä.

Työeläkekortilla etuja

Eläkkeen hakija saa eläkepäätöksen jälkeen kotiinsa myös työeläkekortin. Sillä saa eläkeläisille kuuluvia etuja.

Työeläkekortti kannattaa ottaa käyttöön myös mobiilisovelluksena, jolloin se kulkee varmasti aina mukana.

Töitä eläkkeellä?

Vanhuuseläkkeellä voi tehdä töitä ilman tulorajoituksia. Julkisella sektorilla tätä mahdollisuutta käyttää hyväkseen noin 17 prosenttia vanhuuseläkeläisistä. Eniten eläkeläisiä työskentelee opetusalalla ja hoitoalalla.

Eläkkeellä tehdystä työstä kertyy uutta eläkettä 68-vuotiaaksi asti, minkä jälkeen uutta eläkettä voi hakea. Eläke ja eläkkeellä tehdyt työt verotetaan eri tavalla, joten niitä varten tarvitaan eri veroprosentit.

Mietitkö vielä eläkkeelle jäämistä?

Etkö ole vielä hakenut vanhuuseläkettä, mutta harkitset sitä? Alla muutama vinkki, miten kannattaa toimia.

Tulevan eläkkeesi määrä riippuu siitä, paljonko olet ansainnut urasi aikana. Eläkkeen määrä kannattaa tarkistaa työeläkeotteelta, joka löytyy Omat eläketietosi -palvelusta. Samalla kannattaa tarkistaa, onko tiedoissasi korjattavaa. Katso myös eläkelaskureista, paljonko saisit lisää eläkettä, jos jatkaisit työntekoa jonkin aikaa.

Työsuhteesi pitää olla päättynyt, ennen kuin eläkkeesi voi alkaa. Pyydä työnantajaasi ilmoittamaan työsuhteesi päättymispäivä jo ennakolta Kevaan, jolloin sinun tarvitsee enää täyttää hakemus.

Haet eläkettä helpoiten sähköisesti Omat eläketietosi -palvelussa. Vanhuuseläkehakemus kannattaa tehdä aikaisintaan 2 kuukautta ennen eläkkeen alkamista.

Jos et tiedä, onko työnantajasi jo päättänyt työsuhteesi Kevan rekisteriin, liitä silloin hakemukseesi myös työsuhteen päättymisilmoituskopio, se nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä.

Lue lisää vinkkejä eläkkeelle jäävälle

Uuden eläkeläisen muistilista
Eläkkeen verotus
Eläkkeen maksupäivät
Työeläkekortti
Työnteko eläkkeellä
Eläkkeen hakeminen
Omat eläketietosi -palvelu