Elokuu on suosituin kuukausi jäädä eläkkeelle – opettajat tekevät hurjan piikin

Eläkkeet
Eläkkeet

Loppukesä on Suomessa eläkkeelle jäämisen kulta-aikaa, sillä moni ajoittaa työuransa päättymisen juuri kesäloman jälkeiseen aikaan. Parin vinkin avulla eläköityminen sujuu jouhevammin.

Vanhuuseläkkeelle on usein luontevaa jäädä kesälomien jälkeen. Tämä näkyy myös tilastoissa, sillä julkisella sektorilla elokuu on ylivoimaisesti suosituin eläköitymiskuukausi: elokuulle osuu 17 prosenttia vuoden eläköitymisistä, kun taas esimerkiksi maaliskuulle alle 6 prosenttia.

Etenkin opettajat aloittavat eläkevuotensa mielellään kesäloman jälkeen. Noin puolet vuosittain eläköityvistä peruskoulujen ja lukioiden opettajista jää vanhuuseläkkeelle elokuussa. Vuosittain opetusalalta jää vanhuuseläkkeelle noin 2000 työntekijää.

Eläköitymispiikit näkyvät luonnollisesti myös hakemusmäärissä. Niiden käsitteleminen vie oman aikansa, mutta piikkeihin pyritään varautumaan mahdollisimman hyvin.

Myös eläkkeestä menee vero

Tulevan eläkkeen määrä riippuu siitä, paljonko on tienannut uransa aikana. Eläkkeen määrän voi tarkistaa työeläkeotteelta, joka löytyy Omat eläketietosi -palvelusta.

Eläkeveroprosentin voi kysyä verotoimistosta sen jälkeen, kun on saanut vanhuuseläkkeestä myöntävän päätöksen. Verotoimisto toimittaa veroprosenttitiedot suoraan eläkelaitokseen.

Maksupäivä vaihtelee julkisella sektorilla

Julkisen sektorin eläkkeitä maksetaan kolmena eri päivänä. Kirkon alan eläkkeet maksetaan kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä, kunta-alalla kuukauden kolmantena päivänä ja valtiolla kuukauden 20. päivänä.

Työeläkekortilla etuja

Eläkkeen hakija saa eläkepäätöksen jälkeen kotiinsa myös työeläkekortin. Sillä saa eläkeläisille kuuluvia etuja. Työeläkekortin voi ottaa käyttöön myös mobiilisovelluksena, jolloin se kulkee varmasti aina mukana.

Töitä eläkkeellä?

Vanhuuseläkkeellä voi tehdä töitä ilman tulorajoituksia. Julkisella sektorilla tätä mahdollisuutta käyttää hyväkseen noin 17 prosenttia vanhuuseläkeläisistä. Eniten eläkeläisiä työskentelee opetusalalla ja hoitoalalla.

Eläkkeellä tehdystä työstä kertyy uutta eläkettä 68-vuotiaaksi asti, minkä jälkeen uutta eläkettä voi hakea. Eläke ja eläkkeellä tehdyt työt verotetaan eri tavalla, joten niitä varten tarvitaan eri veroprosentit.

 

Lue lisää opettajien eläkkeestä:

Opettajien eläkkeet

Lue lisää vinkkejä eläkkeelle jäävälle:

Tietoa eläkkeistä

Artikkeli: Selvitä ja suunnittele - näin siirryt sujuvasti vanhuuseläkkeelle

Lue lisää eläkkeellä työskentelystä:

Työnteko eläkkeellä