Artikkeli: Selvitä ja suunnittele – näin siirryt sujuvasti vanhuuseläkkeelle

Eläkkeet
Eläkkeet

Vanhuuseläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos jo senkin vuoksi, että se käydään läpi vain kerran elämässä. Kun muutokseen valmistautuu etukäteen, eläkkeelle jääminen hoituu sujuvammin.

Selvitä vanhuuseläkeikäsi

Julkisella sektorilla on vielä jonkin verran henkilökohtaisia ja ammatillisia eläkeikiä. Suurin osa suomalaisista pääsee kuitenkin vanhuuseläkkeelle täytettyään oman ikäluokkansa alimman vanhuuseläkeiän. Iän voi tarkistaa omasta eläkeyhtiöstä.

Kannattaa myös muistaa, että eläkkeelle ei ole pakko jäädä, vaikka vanhuuseläkeikä tuleekin täyteen. Erityisasiantuntija Jaana Stenman Kevasta kertoo, että tätä kysytään Kevan asiakaspalvelusta todella usein.

- Töissä voi jatkaa niin kauan kuin itse haluaa. Työntekoa voi myös vähentää, jos se sopii työnantajalle. Silloin hyvä vaihtoehto on osittainen varhennettu vanhuuseläke.

Puhu työnantajan kanssa

Työnantajan kanssa kannattaa jutella eläkkeelle jäämisestä hyvissä ajoin, jotta tämä voi tehdä omat suunnitelmansa. Työnantajan kanssa sovitaan muun muassa päivämäärä, jolloin jää eläkkeelle. Työnantaja myös toimittaa eläkelaitokselle tiedon palvelussuhteen päättymisestä ja päivittää ansiot.

- Eläkkeen maksaminen alkaa aina aikaisintaan työn päättymistä seuraavan kuukauden alusta eli viimeisen työpäivän on hyvä olla kuun lopussa, Stenman muistuttaa.

Tee eläkehakemus

Eläkettä pitää aina hakea. Hakemuksen tekeminen sujuu helpoiten oman eläkeyhtiön verkkopalvelussa, mutta sen voi tehdä myös paperilomakkeella. Eläkehakemus on hyvä tehdä pari kuukautta ennen eläkkeelle jäämistä.

Kun eläkelaitos on tehnyt eläkepäätöksen, eläkkeen hakija saa siitä tiedon itselleen. Heti perään kotiin postitetaan myös työeläkekortti, jolla saa eläkeläisille kuuluvia etuja.

Selvitä eläkkeesi määrä

Tulevan eläkkeen määrä riippuu työsuhteen pituudesta ja ansioista. Tähän mennessä karttuneen eläkkeen määrän näkee työeläkeotteelta, ja eläkelaitosten eläkelaskurilla pystyy laskemaan arvion tulevan eläkkeen määrästä.

- Jos ei jää eläkkeelle heti, kun vanhuuseläkeikä täyttyy, eläkkeeseen lisätään 0,4 prosentin lykkäyskorotus jokaista lykättyä kuukautta kohti. Esimerkiksi vuoden lykkäys korottaa eläkettä 4,8 prosenttia, Stenman kertoo.

Myös eläkkeestä menee vero. Oman eläkeveroprosentin voi kysyä verotoimistosta sitten, kun on hakenut eläkettä ja saanut myöntävän päätöksen. Verotoimisto toimittaa veroprosenttitiedot suoraan eläkelaitokseen.

Eläkkeelläkin voi tehdä töitä

Vanhuuseläkkeelläkin voi tehdä töitä esimerkiksi osa-aikaisena tai keikkatöissä ilman ansiorajoituksia. Uutta eläkettä kertyy 68-vuotiaaksi asti, minkä jälkeen sitä voi taas hakea.

Vanhuuseläkkeellä työskentelystä ei tarvitse ilmoittaa eläkelaitokselle, vaan työnantaja toimittaa tarvittavat tiedot uuden eläkkeen kerryttämistä varten.

Valmistaudu elämänmuutokseen

Eläkkeelle jäämistä suunnitellessa on hyvä tiedostaa, että eläke on hyvin todennäköisesti pienempi kuin palkka. Siksi kannattaakin miettiä raha-asiat kuntoon ja selvittää eläkkeen määrä etukäteen.

Lisääntyneelle vapaa-ajallekin voi miettiä etukäteen jotain mukavaa tekemistä.

- On kuitenkin hyvä muistaa, että eläkkeellä ei tarvitse tehdä mitään, jos ei halua. Työt on hoidettu kunnialla, ja eläkkeellä voi hyvällä omatunnolla vaikkapa vain laiskotella, Stenman toteaa.

 

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Jaana Stenman 

p. 040 509 5614

www.keva.fi