Ammatillisen kuntoutuksen jälkeen kolme neljästä oli työmarkkinoiden käytettävissä

Keva Palvelut Työkyky
Keva Palvelut Työkyky

Ammatillisen kuntoutuksen jälkeen 77 % Kevan asiakkaista oli työmarkkinoiden käytettävissä vuonna 2017 ja kuntoutus todettiin siis onnistuneeksi.

Ammatillinen kuntoutus voi auttaa henkilöä pysymään työelämässä, jos hänellä on sairauden vuoksi uhka tulla työkyvyttömäksi lähivuosina. Ammatillisen kuntoutuksen avulla voi löytää terveydentilalle paremmin soveltuvia työtehtäviä tai helpottaa paluuta omaan työhön pitkän sairausloman jälkeen.

Ammatillisen kuntoutuksen aloittaa yleisimmin noin 50-vuotias fyysistä työtä tekevä nainen

Ammatillisen kuntoutuksen asiakkaiden keski-ikä oli 46 vuotta. Yleisin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaiden ikäryhmä oli 50 – 54 -vuotiaat. Kevan asiakkaista 83 % oli naisia vuonna 2017.

Yleisimmät ammattiryhmät olivat lähihoitajat, sairaanhoitajat ja sairaala- ja laitosapulaiset.

Terveydellisenä rajoitteena oli useimmiten tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ja toiseksi yleisimmin mielenterveyden häiriöt.

Ammatillista kuntoutusta myönnettiin yhä enemmän

Ammatillisen kuntoutuksen päätösmäärät kasvoivat vuonna 2017. Keva antoi 4 826 päätöstä oikeudesta ammatilliseen kuntoutukseen, mikä on 12,2 % enemmän kuin vuonna 2016. Nämä oikeuspäätökset johtivat hyvin suunnitelmiin, sillä myös kuntoutussuunnitelmista annettujen päätösten määrä kasvoi.

Työkokeilut olivat edelleen suosituin ammatillisen kuntoutuksen muoto, työkokeilun aloitti vuonna 2017 2 068 henkilöä. Toiseksi suosituin kuntoutusmuoto oli koulutus, koulutuksen aloitti 538 henkilöä, määrä kasvoi vuoteen 2016 verrattuna 23,4 %.

Usein kuntoutussuunnitelman syntyminen edellytti palveluntuottajan apua ja palvelutuottajien tekemät kuntoutusselvitykset kasvoivatkin 38,1 % vuodesta 2016.

Vähiten kuntoutusmuodoista käytettiin elinkeinotukea, siitä tehtiin vain yksi myönteinen päätös.

Lisätietoja

Lue lisää ammatillisesta kuntoutuksesta

Blogi: Työhönvalmennuksella pidetään arvokas osaaminen organisaatiossa