Artikel: Kolla upp och planera – så här går du smidigt i ålderspension

Pensioner
Pensioner

Att gå i ålderspension är en stor förändring i livet redan för den skull att man går i genom det bara en gång i livet. När man förbereder sig på förändringen på förhand sker pensioneringen smidigare.

Ta reda på din pensionsålder

Det finns ännu en del personliga och yrkesbaserade pensionsåldrar i den offentliga sektorn. Den största delen av finländarna kan i varje fall gå i ålderspension när de uppnår den lägsta pensionsåldern för sin årskull. Åldern kan kollas hos det egna pensionsbolaget.

Det lönar sig också att komma ihåg att man inte är tvungen att gå i pension även om man uppnår sin pensionsålder. Specialsakkunniga Jaana Stenman vid Keva berättar att det här är en sak som verkligen ofta frågas av Kevas kundtjänst.

- Man kan fortsätta att arbeta så länge som man själv vill. Man kan också minska på arbetet om det passar för arbetsgivaren. Då är partiell förtida ålderspension ett bra alternativ.

Tala med din arbetsgivare

Det lönar sig att i god tid tala med arbetsgivaren om pensioneringen så att arbetsgivaren kan göra upp sina egna planer. Bland annat ska man komma överens med arbetsgivaren om vilket datum man går i pension. Arbetsgivaren meddelar också pensionsanstalten när anställningen upphör och uppdaterar inkomsterna.

- Utbetalningen av pension börjar tidigast från början av den månad som följer efter att anställningen har upphört, så det är bra om den sista arbetsdagen är i slutet av månaden, säger Stenman.

Ansök om pension

Pension ska alltid sökas. Det är enklast att göra ansökan i det egna pensionsbolagets nättjänst men den kan också göras med en pappersblankett. Det är bra att göra pensionsansökan ett par månader innan man ska gå i pension.

När pensionsanstalten har fattat pensionsbeslutet får pensionssökanden meddelande om det. Genast efter skickas också ett arbetspensionskort hem med vilket man får de förmåner som pensionärer är berättigade till.

Ta reda på ditt pensionsbelopp

Det kommande pensionsbeloppet beror på anställningens längd och på inkomsterna. Beloppet av den hittills intjänade pensionen ser man på pensionsutdraget och med pensionsanstalternas pensionskalkylatorer kan man räkna ut en uppskattning av det kommande pensionsbeloppet.

- Om man inte går i pension genast när man uppnått sin pensionsålder läggs en uppskovsförhöjning på 0,4 procent för varje uppskjuten månad till på pensionen. Till exempel höjer en ett års uppskjutning pensionen med 4,8 procent, säger Stenman.

Det går skatt också på pensionen. Den egna pensionsskatteprocenten kan man be om hos skattebyrån efter att man har ansökt om pension och fått den beviljad. Skattebyrån skickar uppgifterna om skatteprocenten direkt till pensionsanstalten.

Man kan arbeta också som pensionerad

Man kan också arbeta samtidigt som man är ålderspensionerad till exempel som deltidsanställd eller korttidsanställd utan inkomstbegränsningar. Ny pension tillväxer tills man fyller 68 år och då kan man igen ansöka om pension.

När man arbetar som ålderspensionerad behöver man inte meddela pensionsanstalten detta utan arbetsgivaren meddelar de nya behövliga uppgifterna för intjäningen av ny pension.

Bered dig på en förändring i livet

När man planerar att gå i pension är det bra att vara medveten om att pensionen mycket sannolikt är mindre än lönen. Därför lönar det sig att färdigt fundera på sina penningaffärer och ta reda på pensionsbeloppet på förhand.

Man kan också färdigt fundera på någon trevlig sysselsättning att fylla den ökade fritiden med.

- Det är i varje fall bra att minnas att man inte behöver göra någonting alls när man är pensionerad om man inte vill. Jobbet är gjort och med gott samvete kan man bara lata sig när man är pensionerad, konstaterar Stenman.

 

För ytterligare information:

Specialsakkunnig Jaana Stenman

Keva

tfn 040 509 5614

www.keva.fi