Arbetsplatsmobbning kan tacklas genom gott ledarskap

Arbetsförmåga Arbetsliv Keva
Arbetsförmåga Arbetsliv Keva

Osakligt bemötande av arbetskamrater eller direkt arbetsplatsmobbning är överraskande vanligt i Finland. Chefen är alltid skyldig att ingripa i osakligt agerande och det kan också förebyggas.

Keva offentliggjorde i december en arbetshälsoundersökning enligt vilken nästan var tredje arbetstagare i kommunsektorn och var fjärde arbetstagare inom kyrkan under det senaste året har råkat ut för osakligt bemötande i arbetet. Enligt Arbetshälsoinstitutets statistik drabbas å andra sidan cirka fem procent av finländarna av arbetsplatsmobbning.

- Termerna och definitionerna varierar. I lagen talar man om trakasserier och osakligt bemötande medan vi i talspråk säger arbetsplatsmobbning, berättar socialpsykolog Susanna Kalavainen från Arbetshälsoinstitutet.

- Resultatet överraskar dock inte eftersom kommunerna och församlingarna just nu är föremål för väldigt stora förändringar.

Arbetsplatsmobbning kan i praktiken till exempel betyda att en arbetstagare utesluts ur gemenskapen, hen får ingen information och kallas inte till möten. Arbetstagaren kan också baktalas och hens arbetsprestation kritiseras på ett osakligt sätt.

- Arbetsplatsmobbning är långvarigt och återkommande. Om arbetskamraten till exempel en gång låter bli att hälsa, är det inte fråga on arbetsplatsmobbning utan oartighet, säger Kalavainen.

Arbetslivsexpert Satu Haapakoski på Keva påminner att arbetsplatsmobbning inverkar förutom på den mobbade också på hela arbetsplatsen.

- Resultatet kan vara sjukskrivningar, sämre arbetskvalitet och trivsel på arbetsplatsen, och i värsta fall kan situationen leda till uppsägningar och arbetsoförmåga, säger hon.

Koll på tysta signaler

Orsakerna till arbetsplatsmobbning hänför sig oftast till arbetet och arbetsarrangemangen. Om ansvars- och arbetsfördelningen är oklar leder det lätt till friktion. Också ledarskapet spelar en stor roll. Om ledarskapet är orättvist eller bygger på favoritsystem leder det ofta till att arbetstagarna börjar tävla sinsemellan på ett osunt sätt.

- Det finns flera åtgärder som kan vidtas för att förebygga arbetsplatsmobbning. Keva erbjuder till exempel verksamhetssättet Aktivt stöd. Det lönar sig att ha koll på så kallade tysta signaler på arbetsplatsen. Om en arbetskamrat börjar isolera sig och till exempel inte kommer med på kaffe- eller lunchraster borde alarmklockorna börja ringa, säger Haapakoski.

- Det lönar sig också att öppet tala om vad som egentligen menas med osakligt bemötande eller arbetsplatsmobbning. De kan betyda olika saker för olika människor.

Om arbetsplatsmobbning redan förekommer måste man ta tag i saken. Enligt Haapakoski är den bästa utgångspunkten att den som upplever att hen blir mobbad själv tar upp saken och meddelar mobbaren att detta beteende inte är acceptabelt.

- Om det inte räcker eller om det känns obehagligt måste arbetstagaren berätta om saken för sin chef. Enligt arbetarskyddslagen är chefen skyldig att vidta åtgärder för att avlägsna missförhållandet och ordna möten med både den mobbade och mobbaren. Det är ytterst viktigt med en gemensam diskussion eftersom det säkert är allas mål att man kan fortsätta att arbeta i en harmonisk atmosfär.

För ytterligare information:

Arbetslivsexpert Satu Haapakoski, tfn 040 571 3823

Socialpsykolog Susanna Kalavainen, tfn 040 5343 811